Conform Ministerului Educației, Cercetării, Tineretului și Sportului (MECTS) și Legii educației nr 1., elevilor care aparțin minorităților naționale și care frecventează unități cu predare în limba română, li se va asigura la cerere și în condițiile legii, ca disciplină de studiu, limba și literatura maternă, precum și istoria și tradițiile minorității naționale respective.
Pornind de la acest cadru legislativ, MECTS a emis o serie de ordine care precizează modalitatea efectivă de studiu a limbii materne în școli. Astfel, orele de limbă maternă fac parte din trunchiul comun al planurilor cadru de învățământ și vor fi înscrise obligatoriu în orarul școlii. Numărul de ore va fi de aproximativ 3-4 pe săptămână, pentru fiecare an de studiu, iar pentru „Istoria și tradițiile rromilor” vor fi repartizate 1-2 ore săptămânal pentru clasele a VI-a și a VII-a. Organizarea catedrelor de „Limba, istoria și tradiția minorităților” se face de către fiecare școală, în urma solicitării scrise a părinților, sub formă de table, cu semnătura unuia dintre părinți. După exprimarea opțiunilor, studiul devine obligatoriu pe parcursul întregului ciclu de învățământ.
Studiul va fi organizat pe clase sau pe grupe (7-15 elevi), iar în cazul în care efectivele de elevi sunt reduse, se poate organiza învățământ simultan, numai cu aprobarea Inspectoratului Școlar Județean. Cursurile pentru aprofundarea limbii materne, a istoriei și a tradițiilor unei etnii pot începe în orice moment al anului școlar dacă există solicitări scrise din partea comunității etnice către școală. (DorohoiNews.ro, Mădălina O.)
Autor: DorohoiNews.ro