Elevii clasei I A (Clasa românașilor), de la Școala Gimnazială nr. 1 Vorniceni, îndrumați de doamna prof. înv. primar Mihai Marinela, au sărbătorit Ziua Universală a Iei printr-o șezătoare tradițională, ”Șezătoarea Românașilor”, având ca scop revigorarea și perpetuarea obiceiurilor strămoșești. În cadrul șezătorii, au participat alături de românași și mamele acestora, bunici, surioare și, nu în ultimul rând, doamna director Volari Adriana, o adevărată susținătoare a tradițiilor și obiceiurilor autentice din zona Vorniceniului.
Șezătoarea s-a desfășurat într-un spațiu decorat cu produse tradiționale autentice (scoarțe, carpete, lăicere, macaturi, țoale de cordele, fețe de masă cusute și țesute, ștergare, perne, cultuce, traiste) specifice unei odăi țărănești, de o valoare inestimabilă, dar și de o mare valoare sentimentală, deoarece au fost confecționate de mamele, bunicile și chiar străbunicile celor prezenți. Atât copiii, cât și mamele acestora au fost preocupați de diferite activități specifice unei șezători (împletit, cusut, tricotat, depănat firul de lână, desfăcat porumb), folosind obiecte necesare acestora, precum: fusul, fuiorul, caierul de lână, vârtelniţa, ace de cusut, andrele pentru tricotat, igliță pentru croșetat, dar și desfăcătoare pentru porumb. În miros de sânzâiene și busuioc, atmosfera a fost întreținută de glasurile cristaline ale românașilor care au cântat, au dansat și au spus ghicitori, proverbe, zicători și snoave. La încheierea șezătorii, munca tuturor a fost răsplătită cu cozonac, pâine și sarmale- bucate tradiționale preparate de mămicile gospodine, prezente la eveniment.
Frumusețea costumelor populare, decorul tradițional, mirosul bucatelor tradiționale și atmosfera creată de românași, au dat evenimentului un aer de sărbătoare. Celebrarea IEI românești printr-o șezătoare a fost o oportunitate de a reflecta asupra valorilor și simbolurilor care definesc identitatea națională și un îndemn la păstrarea, transmiterea și promovarea portului popular românesc, a tradiţiilor şi obiceiurilor specifice poporului nostru, respectiv a zonei în care trăim.