Dorohoi News Logo

Școala Gimnazială Nr.1 Văculești este câștigătoarea panourilor fotovoltaice în Campania „Gesturi mici pentru practici mari”

Vaculesti_01

Am reușit!

Suntem printre cele 7 școli câștigătoare premiate cu sisteme performante de panouri fotovoltaice! În ediția 2, etapa 1 a Campaniei „Gesturi mici pentru practici mari” desfășurată de Asociația InspirAction și susținută de Carrefour.

În 31 iulie Școala gimnazială nr.1 Văculești a depășit 50000 de donații și s-a clasat pe locul 7. Donațiile au presupus reciclarea de recipiente cu sigla SGR și puncte Act for Good.

Cum am reușit?

Am crezut de la început în șansa noastră  de a reuși și în șansa atragerii unei investitii de 15000 euro. Am împachetat frumos marfa și am făcut tot posibilul să o vindem în comunitatea locală ca pe produsul ce trebuie tuturor. Fiind o comunitate mică am înțeles că doar dacă reușim să implicăm toți elevii, părinții, bunicii și dacă multiplicâm campania în rândul vecinilor și prietenilor acestora avem șanse să invingem școli din comunități mari din mediul urban.

Faptul că directorul școlii și primarul comunei s-au implicat personal, mergând împreună cu elevii, la Carrefour Botoșani unde au reciclat ambalaje reciclabile a fost un declic extrem de mobilizator în a antrena în hora reciclării întreaga comunitate locală.

Campania ,,Gesturi mici pentru practici mari,, derulată de Asociatia InspirAction în colaborare cu Carrefour presupune însă și sesiuni educative în domeniul economiei circulare. Astfel în perioada 17-19 iunie 2024, 80 de elevi de la nivelul ciclurilor primar și gimnazial au participat la lecții despre reciclare și nutriție.

Elevii au învățat despre importanța reciclării, de ce și cum se reciclează sticlele de plastic (PET-urile), dozele de aluminiu și sticlele de sticlă!

Au aflat cum gesturi mici, de exemplu a pune la coșul potrivit recipientele de la diverse băuturi, atunci când se adună unul câte unul de la foarte mulți oameni, devin cu adevărat importante!

Elevii au vizionat videoclipurile:

– Călătoria unor sticle de plastic și cum poluează sau nu poluează, în funcție unde au fost aruncate: What really happens to the you throw away – Emma Bryce.
– Videoclipul despre reciclarea sticlei: Glass bottles and jars – how are they recycled? Videoclipul despre reciclarea sticlei: Glass bottles and jars – how are they recycled?
– Cum se reciclează dozele de aluminiu: How Are Aluminium Cans Recycled? | Do They It?

În cadrul atelierului “Introducere în nutriție” elevii au învățat să identifice alimentele sănătoase versus cele nesănătoase, naturale versus cele procesate, care alimente ne dau energie, un corp frumos și un creier performant și câteva moduri simple de a-și ajusta dieta ca să mănânce mai sănătos.

Pentru caracterul ludic al activităților copii din ciclul primar au fost antrenați să cânte, să danseze, să confecționeze Coroana Regelui, Sănătescu cel Voinic și au ascultat Povestea Regelui Fomică și să răspundă unor ghicitori.

Lecțiile au fost susținute de prof. Nechifor Iulian Cătălin, Ursache Florin Victor, Humă Daniela Florina și Grigoriu Oana Gabriela având ca suport materialele didactice furnizate de Asociatia InspirAction

Ce urmează?

Alături de celelalte școlile finaliste vom beneficia în continuare de sesiuni educative în domeniul economiei circulare care vor servi ca instrumente educaționale practice pentru elevi și profesori și de sisteme fotovoltaice moderne care vor reduce amprenta de carbon, consumul de energie electrică, costurile de întreținere a școlii și o vor transforma într-o școală eco-friendly.

Programul „Gesturi mici pentru practici mari” demonstrează impactul acțiunilor individuale și colective. Astfel am capacitat întreaga comunitate locală din comuna Văculești, elevi, profesori, părinți, bunici, vecini și autorități locale pentru a împlini un obiectiv comun.

Mulțumim tuturor celor ce s-au implicat în acest tur de forță care ne-a arătat cât suntem de puternici când ne unim în jurul unui ideal.

Împreună am reciclat, am visat și am câștigat!

Competiția continuă pentru celelalte 11 instituții participante până la 30 septembrie! 

Vă invităm să susțineți celelalte școli participante din județul Botoșani:
- Școala Gimnazială nr. 1 Vlădeni
- Școala Gimnazială nr. 2 Ungureni
- Școala Primară nr. 2 Oneaga

Ultimă oră Toate Știrile
Redacție Versiune web