Testele naționale de la finalul claselor a II-a, a IV-a și a VI-a din anul școlar 2024-2025 vor avea loc în luna mai. Calendarul oficial a fost anunțat de Ministerul Educației. Metodologia respectă prevederile Legii învățământului preuniversitar nr. 198/2024, cu modificările ulterioare. În acest an școlar, durata probelor a fost lungită.
Examenele finale vor începe pe data de 13 mai 2024. Elevii de clasa a II-a vor fi primii care vor susține examenele finale. Durata examenului pentru elevii din clasa a II-a va crește de la 30 de minute la 45 de minute. Această decizie a fost luată de Ministerul Educației pentru ca toți elevii să aibă suficient timp pentru a-și arăta abilitățile de citit, scris și calculat, într-o oră de curs, așa cum sunt obișnuiți.
Rezultatele nu vor fi afișate public și nu vor fi trecute în catalog
Rezultatele elevilor la testele finale vor fi exprimate prin punctaje. Fiecare elev va avea rezultatele încărcate separat, în funcție de clasa și testul susținut.
Rezultatele nu vor fi afișate public și nu vor fi trecute în catalog. Totuși, dacă elevul solicită în scris, punctajele pot fi transformate în note sau calificative pentru a fi trecute în catalog.
Ce trebuie să știe elevii de clasa a VI-a?
În cazul elevilor din clasa a VI-a, primul test va verifica abilități din domeniul „Limbă și comunicare” – Limba română, al doilea test va verifica abilități din domeniul „Limbă și comunicare” – Limba maternă, iar al treilea test va verifica abilități din domeniul „Matematică și Științe ale naturii”.
Pentru elevii din minoritățile naționale care au învățat în limba maternă, testul de „Matematică și Științe ale naturii” va fi disponibil atât în limba în care au studiat, cât și în limba română.
Utilizarea telefoanelor mobile va fi interzisă și-n pauze
De altfel, în acest an școlar, utilizarea telefoanelor mobile va fi interzisă și-n pauze, nu doar în timpul orelor. Singura excepție este atunci când pot fi folosite, cu acordul profesorului, ca mijloc didactic.
„Ca și până acum, utilizarea telefoanelor mobile în timpul orelor de curs este interzisă, cu excepția situațiilor în care acestea pot fi folosite ca mijloc didactic. Practic, la decizia profesorului acesta poate permite elevilor să folosească telefoanele mobile în timpul orei respective.
Conducerea unității de învățământ are obligația să asigure un spațiu în care elevii să depoziteze telefoanele, telefoane care nu pot fi folosite pe parcursul programului școlar – practic, ele ar trebui să fie depozitate la intrare și să își preia fiecare elev telefonul la plecare. Dacă se întâmplă ca un elev să fie prins cu telefonul asupra lui în timpul programului școlar, profesorul are posibilitatea să îi rețină telefonul și să i-l restituie la sfârșitul programului școlar.
Ca element de noutate este faptul că nu pot folosi telefoanele pe întregul parcurs al programului școlar al unei zile. Până acum, în vechiul regulament, aveau posibilitatea să îl folosească în pauze. Acum, practic, n-au voie nici pe timpul pauzelor”, a explicat Florian Lixandru, secretarul de stat în cadrul Ministerului Educației.