Dorohoi News Logo

Colegiul Național „Grigore Ghica” Dorohoi, Holocaustul - martori și mărturii. Voci ale supraviețuitorilor - FOTO

6

Colegiul Național „Grigore Ghica” în parteneriat cu beneficiarii Complexului de apartamente „Casa Mea”, însoțiți de doamnele instructor Irina Ciubotariu și Daniela Liliana Sandu, au comemorat Holocaustul - o pagină neagră în istorie ce nu trebuie uitată, marți 8 octombrie 2024, în Aula Colegiului.

Activitatea „Holocaustul - martori și mărturii. Voci ale supraviețuitorilor” și-a propus, pe baza documentelor vremii și a mărturiei supraviețuitorilor, să prezinte destinul tragic a sute de mii de oameni care n-au avut decât o singură „vină”: aceea de a se fi născut evrei. În acest context istoric tragic, elevii, coordonați de doamnele profesor Axiniei Iolanda, Ciobanu Monica, Pavel Daniela și domnul profesor Grădinaru George, au aflat că au existat oameni, și nu puțini la număr, care și-au riscat viața să salveze viața semenilor lor. Aceștia au fost distinși de statul Israel cu titlul de „Drepți între popoare”.

Chiar dacă nu afost singura minoritate persecutată și aproape exterminată de naziști și aliații lor, tragedia prin care evreii au trecut și unii au reușit chiar să supraviețuiască trebuie să fie astăzi un reper pentru toată lumea în ceea ce privește urmările discriminării și urii față de celălalt, care dintr-un motiv sau altul poate fi diferit. Mai mult decât atât, este imperios necesar ca toți să reținem un lucru simplu și extrem de important în același timp, anume că promovarea diversității, a respectului față de celălalt, egalitatea cetățenilor în raport cu ceilalți în ceea ce privește drepturile, libertațile fundamentale și obligațiile reprezintă principii esențiale pentru dezvoltarea unei societăți democratice. (Coordonatorii proiectului)

Ultimă oră Toate Știrile
Redacție Versiune web