Dorohoi News Logo

Ziua Holocaustului marcată la Școala Gimnazială Cornerstone Dorohoi - FOTO

1

Cu prilejul Zilei Naţionale a Comemorării Victimelor Holocaustului din România, marcată pe 9 octombrie, elevii, cadrele didactice și voluntari ai Asociației Hope for the Children International au  adus un omagiu memoriei victimelor evenimentelor din timpul celui de-al Doilea Război Mondial, exprimandu-și solidaritatea cu supravieţuitorii tragicelor evenimente din aceea perioadă.

În fiecare an, pe 9 Octombrie este marcată, la nivel național, Ziua Comemorării Holocaustului. La această dată, regimul antonescian a început deportarea în masă a evreilor conform unui „program de purificare etnică” aprobat în Ședința Consiliului de Miniștri din 8 iulie 1941. Un număr de 26.000 de evrei din Suceava, Câmpulung Moldovenesc, Vatra Dornei, Rădăuți, Gura Humorului și alte localități din vecinătate au fost deportați în Transnistria, după ce, la 14 septembrie 1941 începuse deportarea evreilor din Basarbia și Bucovina. Deplasarea evreilor deportați spre Transnistria s-a făcut în condiții inumane de foame, frig și epuizare. In acest an, s-au comemorat 83 de ani de la debutul deportărilor evreilor în Transnistria.

Scopul activității a constat în prevenirea şi combaterea antisemitismului, xenofobiei, radicalizării şi discursului instigator la ură, precum și de a păstravie amintirea Holocaustului.

Activitatea s-a dorit a fi o lecţie despre acceptarea diversităţii și despre păstrarea valorilor fundamentale precum dreptatea, egalitatea, bunătatea, respectul etc. Dacă dorim să trăim în democraţie trebuie să-i acceptăm pe cei de lângă noi şi să nu fim indiferenţi la suferinţelelor. 

În acest sens, s-au realizat activități care să stârnească interesul și empatia elevilor între care: prezentarea semnificației zilei de 9 octombrie, referate realizate de elevi, aprinderea unor lumânări în forma Stelei lui David în curtea școlii, dar și prezentarea unui film  ce a reflectat dramele evreilor, urmate de un moment de reculegere.

Ultimă oră Toate Știrile
Redacție Versiune web