Ne-am adunat pentru a simți împreună și a descoperi această filă a istoriei noastre, elevi, cadre didactice și părinți.
Românii de pretutindeni sărbătoresc pe 1 Decembrie Ziua Națională a României, cel mai important moment din istoria românilor. În urmă cu 106 ani, la 1918, la Alba Iulia a avut loc Marea Adunare ce a votat unirea Transilvaniei cu România și a consfințit ceea ce acum numim România Mare.
Pe 1 decembrie 1918 a fost convocată, la Alba Iulia, Adunarea Naţională a Românilor, lucrările finalizându-se cu Hotărârea de unire necondiţionată a Transilvaniei cu România, votată în unanimitate. Acest act a avut loc după ce la data de 27 martie 1918 s-a decis unirea Basarabiei, iar pe 28 noiembrie 1918 organul reprezentativ al Bucovinei a votat și el unirea cu țara.
Pe 1 decembrie 1918, se decide astfel în unanimitate unirea Transilvaniei, Crişanei şi Maramureşului cu România, dar cu păstrarea unei autonomii locale, pe baze democratice, cu egalitate între naţionalităţi şi religii.
„Adunarea Naţională a poporului român din Transilvania, Banat şi părţile ungurene a primit rezoluţiunea prezentată prin Vasile Goldiş în întregimea ei şi astfel unirea acestei provincii româneşti cu ţara mamă este pentru toate veacurile decisă”, anunţa atunci Gheorghe Pop de Băseşti, preşedintele Marii Adunări.
Îmbrăcați în costume populare, purtând cu mândrie culorile drapelului nostru, ne-am unit în „cuget și în simțiri”. Am fost împreună pentru o altfel de lecție de istorie, pentru a o înțelege, pentru a învăța ce înseamnă dragostea de neam și a ști ce înseamnă să fii mândru că ești român!
Preșcolarii și elevii Școlii Gimnaziale Cornerstone și-au arătat dragostea de țară prin diferite activități care au constat în confectionarea de stegulețe, ecusoane, desene tematice și prezentarea unui program artistc cu cântece și poezii.
La mulți ani, România!