În Săptămâna Educaţiei Globale s-a urmărit în acest an formarea la elevi a unor atitudini sociale necesare pentru o dezvoltare durabilă a lumii în care trăim.
În Şcoala cu clasele I- VIII Nr. 1 Cristineşti, Săptămâna Educaţiei Globale a debutat cu Ziua fără violenţe verbale şi atitudini negative. Activitatea “Politeţea la ea acasă în şcoala mea” a mobilizat toţi elevii şcolii care au adoptat fără nicio excepţie un comportament civilizat creându-şi o atmosferă de lucru destinsă şi plăcută. Concomitent s-a demarat şi campania de voluntariat “Alături de tine la greu!” în cadrul căreia elevii claselor I- VIII au colectat hăinuţe, jucării, rechizite şi dulciuri pentru 23 de copii, colegii lor de la Şcoala Poiana. S-au mai strâns din donaţii 188 kilograme de alimente (cartofi, fasole, mălai, orez, zahăr, ulei, etc.) pentru 4 familii fără venituri din localitatea Poiana şi una din Cristineşti.
Elevii claselor a VII-a şi a VIII-a au participat la activitatea “Să nu uităm de Holocaust”, activitate care le-a creat oportunitatea de a discuta despre consecinţele grave ale încălcării drepturilor omului.
Grija pentru natură s-a concretizat în simpozionul “Şi nouă ne pasă!” la care au participat elevi şi cadre didactice de la Şcoala cu cl. I- VIII Nr. 8 Dorohoi, Şc. cu cl. I- VIII Cerviceşti, Şc. cu cl. I- VIII Mihai Eminescu, Şc. cu cl. I- VIII Nr. 8 Botoşani, Şc.cu cl. I- VIII Nr. 10 Botoşani, Grup Şcolar “Alexandru cel Bun” Botoşani. Elevii au demonstrat că protecţia şi conservarea mediului înconjurător se află printre preocupările lor.
Activitatea “Copiii pentru copii” a constat în socializarea şi petrecerea timpului liber a copiilor şcolii împreună cu alţi copii de la Complexul de Apartamente “Casa mea” şi de la SAM “Ion Pillat” din Dorohoi. Lucând împreună copiii au realizat colaje, desene, iar cei de la “Casa mea” au cântat şi au dansat pentru noii lor prieteni.
Prin “Sport şi sănătate pentru viaţa mea” s-a urmărit formarea la elevi a unei atitudini responsabile faţă de propria sănătate şi dezvoltare. Elevii au aflat lucruri noi despre alimentaţia sănătoasă şi au participat la întreceri sportive.
Formarea unei atitudini civice responsabile s-a concretizat în vizita unui grup de elevi la Detaşamentul de Pompieri Dorohoi unde descoperit “culisele” vieţii de pompier. Discuţiile purtate i-au conştientizat pe elevi să adopte un comportament adecvat în caz de incediu.
Părinţii elevilor au participat la activitatea “Copiii au dreptul la educaţie” prin care s-a urmărit schimbarea atutudinii unora dintre părinţi faţă de educaţia copiilor lor. Absenteismul datorat folosirii copiilor de către părinţi la munci agricole afectează situaţia şcolară a acestora şi creează riscul de abandon şcolar.
Prin activităţile derulate elevii au fost solicitaţi să adere la principiile solidarităţii, toleranţei şi a respectului pentru natură, educaţie şi demnitatea fiinţei umane, atitudini necesare pentru lumea în care trăim! (DorohoiNews.ro)