Dorohoi News Logo

Cadre didactice de la Grupul Școlar Al. Vlahuță Șendriceni formate prin metodologii germane de instruire

2011-12-07 15.38.51

În cadrul proiectului  „Parteneriat transnaţional pentru dezvoltarea învăţământului preuniversitar tehnic prin aplicarea sistemului german de proiecte pentru lucrări practice în atelierele şcolare din România” ID 64234, al cărui promotor este Universitatea Tehnică din Cluj-Napoca, trei cadre didactice din domeniul mecanic de la Grupul Școlar Al. Vlahuță Șendriceni au participat în perioada 5-8 decembrie 2011 la formare în cadrul Facultății de Tehnologia Construcțiilor de Mașini din Cluj.

Proiectul s-a desfășurat în parteneriat cu Institutul Tehnic Dr. Ing. Paul Christiani GmbH & Co. KG din Germania şi cu S.C Tera Impex SRL din Sibiu fiind cofinanţat din Fondul Social European, prin Programul Operaţional Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane 2007 - 2013, Axa prioritară 1: "Educaţia şi formarea profesională  în sprijinul creşterii economice şi dezvoltării societăţii bazate pe cunoaştere", Domeniul major de intervenţie 1.3: "Dezvoltarea resurselor umane în educaţie şi formare profesională".

Obiectivul general al proiectului este formarea continuă a  cadrelor didactice din învăţământul preuniversitar tehnic din domeniile mecanică şi inginerie electrică - electronică. În cadrul proiectului se urmărește dezvoltarea competenţelor profesorilor de liceu din domeniile mecanică şi inginerie electrică - electronică, prin participarea la cursuri de instruire și la un schimb de experienţă transnaţională care presupune o vizită de 3 zile în Germania, programul venind în întâmpinarea necesarului de competenţe complexe pe care trebuie să le aibă orice cadru didactic european.
 
Activităţile proiectului oferă pregătirea necesară pentru dezvoltarea competenţelor personalului didactic preuniversitar, prin cursurile speciale oferite de trainerii din România şi Germania. Cadrele didactice bine pregătite vor putea face faţă mai uşor provocărilor prezente şi viitoare, și vor acţiona cu responsabilitate sporită faţă de generaţia tânără. Beneficiarii programului de formare vor  deveni vectori de multiplicare a competenţelor dobândite, ridicând astfel nivelul de calificare al capitalului uman existent pe piaţa muncii din România.

Prima etapă a cursurilor s-a desfășurat la Cluj, urmând ca în a doua etapă activitățile să se desfășoare la partenerul din Stuttgart, Germania în laboratoarele și cabinetele de specialitate ale acestuia. În cadrul activităților de la Cluj profesorii au venit în contact, și au aplicat în situații concrete metoda celor 6 pași în instruire folosită în sistemul german de formare profesională (informare, pregătire, decizie, execuție, control, evaluare).

La finalul proiectului cadrele didactice participante vor primi suportul de curs, documentația tehnica pentru profesori, documentația tehnica pentru elevi si seturi de practica (echipamente, piese, scule, etc.) urmând a aplica în școală competențele dobândite în cadrul proiectului. (DorohoiNews.ro)

Ultimă oră Toate Știrile
Redacție Versiune web