24 ianuarie este ziua în care sărbătorim an de an un mare eveniment al istoriei poporului român: Unirea Principatelor. Dar ianuarie l-a adus românilor şi pe Eminescu, întruparea literară a conştiinţei româneşti.
Elevii claselor I- IV, de la Şcoala ,,MIHAIL SADOVEANU,, din Dumbrăviţa, au marcat aceste evenimente într-un mod cu totul deosebit, participând cu emoţie la o oră de istorie bogată ca un poem. Totul a început în biblioteca şcolii, unde doamna învăţătoare Dodu Angela a deschis paginile eminesciene pentru micii cititori. Aceştia au descoperit în versuri unice scene de istorie şi le-au citit cu mândrie. De la boboceii de clasa I şi până la şcolarii de clasa a IV a, toţi au ascultat poezii nepreţuite din opera lui Mihai Eminescu, citite de unii colegi.
O caligrafie desăvârşită, aşa cum cer versurile eminesciene, au expus elevii clasei a II a în portofolii dedicate marelui poet.
Domnul profesor Drescanu Corneliu ,,a presărat,, peste solemnitatea versurilor istorice suave cântecele din lirica eminesciană, împreună cu elevii clasei I. Boboceii au purtat în mâini portrete ale marelui poet despre care domnul lor le-a spus:
Anii se adaugă în van la scara vremii, pentru că Eminescu ,,rămâne acelaşi veşnic tânăr şi visător,, cu ochii mari cât roata istoriei, scrutând tainele universului şi ale omului. Ni-l asumăm în totalitate, nu ne dezicem de nicio silabă a sa, suntem ai săi.
Doamna învăţătoare Dodu Angela explică participanţilor legătura istorică între Eminescu şi Unire: ,,Trăind între 1850-1889, Eminescu simţea proaspete urmele anexării din 1812 a întregului teritoriu dintre Prut şi Nistru la Rusia. A trăit pe viu retrocedarea către Moldova, prin Tratatul de la Paris din 1856, a unei părţi (Basarabia geografică) din teritoriul anexat abuziv de ruşi în 1812. A trăit unificarea ţărilor române extracatpatice sub Alexandru Ioan Cuza, la 1859.”
Elevii clasei a IV a, îndrumaţi de doamna învăţătoare Rateş Elena, au prezentat apoi sceneta ,, Moş Ion Roată şi Unirea,, spre marea încântare a publicului.
La sfârşitul activităţii şcolarii s-au prins într-o horă mare şi au cântat Hora Unirii. (înv. Fulga Luminiţa)