Inspectoratul şcolar a comunicat, conducerilor şcolilor un nou regulament de înscriere a copiilor în ciclul de învăţământ primar.
Modificarea apare cu trei săptămâni înainte de declanşarea procedurilor de înscriere a copiilor la clasa pregătioare sau clasa I, prin aşa numitele evaluări psihosomatice pentru copiii născuţi între 1 septembrie 2005 şi 31 decembrie 2006, care încă nu se ştie exact în ce vor consta, unde se vor realiza şi de către cine. Tot ce se ştie, cu certitudine, în acest moment sunt generalităţile pe care vi le prezentăm mai jos (la finalul acestui articol prezentăm metodologia de înscriere comunicată de Inspectorat). De asemenea, părinţii sunt invitaţi la şcoala din perimetrul domiciliului (şcoala de circumscripţie unde sunt arondaţi copiii lor), pentru a afla amănunte. Dar, la ora aceasta, nici cadrele didactice nu cunosc toate amănuntele.
Evaluările psihosomatice sunt obligatorii:
· pentru copiii născuţi între 1 septembrie 2005 şi 31 august 2006, care nu au frecventat grupa mare sau pregătitoare la grădiniţă, dar pe care părinţii îi vor înscrişi în clasa I,
· pentru copiii născuţi între 1 septembrie 2006 şi 31 decembrie 2006, pe care părinţii vor să îi înscrie în clasa pregătitoare.
Înscrierea se face automat în clasa I, dacă copilul are vârsta de 7 ani împliniţi până la data de 31 august 2012, inclusiv.
Rezultatul evaluării nu va putea fi contestat şi, astfel, oricât şi-ar dori respectivii părinţi să îşi înscrie copiii la pregătitoare, nu vor putea, copilul fiind obligat să repete grupa mare de grădiniţă. Respectiv, copiii care vor în clasa I, dacă nu corespund psihosomatic, conform unor evaluări încă neştiute, vor fi obligaţi să se mulţumească cu înscrierea la pregătitoare.
S-ar zice românii sunt deja obişnuiţi cu schimbarea regulilor „jocului” din Educaţie, în timpul desfăşurării acestuia, dar ce se întâmplă acum pare că este făcut special pentru şicanarea părinţilor şi copiilor.
Aşadar, la 29 februarie se încheie procedura de evaluare psihosomatică de care am pomenit, iar rezultatul evaluării se comunică, în scris, părinţilor.
După nicio săptămână de la încheierea procedurii de evaluare, pe 5 martie va începe prima etapă a înscrierii propriu-zise a copiilor în ciclul primar.
· Această etapă va dura 11 zile şi în acest interval vor fi înscrişi copiii pentru care care părinţii solicită înscrierea la şcoala de circumscripţie.
· În etapa 2 (20-27 martie 2012) vor fi înscrişi copiii pentru care părinţii solicită înscrierea la o altă unitate şcolară decât şcoala de circumscripţie, pe locurile rămase libere după etapa 1.
· În etapa 3 (23-25 aprilie 2012) sunt înscrişi copiii ce nu au fost înscrişi în etapa 2, dar nu au „prins locuri”. În ultima etapă (2-9 mai 2012) sunt înscrişi copiii care nu au participat la etapele anterioare sau nu au fost înmatriculaţi, din diferite motive.
Se poate constata că cea mai importantă, din punctul de vedere al părinţilor care ar prefera înscrierea copiilor la o anumită şcoală -care nu este cea de circumscripţie- va fi etapa a doua.
Pentru cazul în care cererea va fi mai bogată decât oferta, înscrierile se vor face pe baza unor criterii ce îi favorizează pe copiii cu probleme speciale şi pe părinţii – cadre didactice:
a) existenţa unui certificat medical de încadrare în grad de handicap;
b) existenţa unui document care dovedeşte că elevul este orfan de ambii părinţi sau provine de la o casă de copii;
c) existenţa unui document care dovedeşte că este orfan de un părinte sau provine dintr-o familie monoparentală;
d) existenţa unui document care dovedeşte că unul dintre părinţi este cadru didactic/cadru didactic auxiliar/angajat în învăţământ;
e) existenţa unui frate/a unei surori a candidatului înmatriculat/înmatriculată în unitatea de învăţământ la care se solicită înscrierea.
Ministerul Educaţiei a stabilit că „unităţile de învăţământ pot stabili criterii specifice, pe lângă cele obligatorii de mai sus, în cazul în care există mai mulţi copii care nu pot fi departajaţi de criteriile anterioare”. Cu precizarea, importantă, că respectivele „criterii specifice” nu constau în teste de cunoştinţe. Sursa: Jurnalul Naţional