Multaşteptata sărbătoare a primăverii – Mărţişorul aduce cel mai frumos dar neamului românesc, un marţişor nepreţuit: pe marele povestitor Ion Creangă.
Un grup de elevi de la S.A.M. „Ion Pillat” Dorohoi coordonaţi de bibliotecar Guşu Violeta şi pedagog Bostan Dan au desfăşurat în cadrul Bibliotecii Municipale Dorohoi activitatea „Pe urmele lui Ion Creangă”.
Acum când se împlinesc 175 de ani de la naşterea lui „Nică cel fără de pereche” ne aducem aminte că fiecare ne-am trezit în împărăţia poveştilor sale, iar peripeţiile lui Nică ne-au dovedit, o dată în plus, că anii copilăriei sunt de neuitat pentru oricine. Mare prieten cu Mihai Eminescu a tălmăcit la vremea lui atâtea poveşti şi amintiri din copilărie deosebite pentru noi toţi.
An de an, bucuria revenirii la viaţă a naturii pune stapânire pe noi toţi în preajma lunii martie.Chiar dacă acest început de primavară e asemenea versurilor lui Topârceanu, Zâna Primăvară încearcă cu mari eforturi să îşi facă încet,încet,apariţia. Pregătind cu migală şi dăruire marţişoare şi felicitări care să aducă bucurie în viaţa celor dragi, copiii au oferit cate un mărţişor doamnelor bibliotecare.
Pentru că totuşi activitatea a fost una de omagiere a marelui povestitor Ion Creangă, activitatea a început cu un omagiu adus scriitorului în faţa bustului acestuia din parcul din apropierea fostei Primării, apoi a continuat în incinta Bibliotecii Municipale prezentându-se elevilor o biografie a scriitorului în format Power Point, parcursul literar cât şi modul în care e zugrăvit chipul mamei în opera povestitorului de la Humuleşti.
Povestile lui Creangă ne-au făcut şi ne vor face serile copilăriei mai frumoase,mai pline de mister. Cu sufletul la gură îl aşteptăm pe Harap Alb, Danilă Prepeleac, fiii caprei, cocoşul cel cu punguţa cu doi bani, ursul cel păcălit de vulpe, pe Nică cu nazbâtiile lui si câte şi mai câte personaje celebre. Ce poate fi mai frumos decat să adormi purtat pe firul povestilor în lumea lui Moş Ene.
Implicarea Bibliotecii Municipale prin doamnele bibliotecare Elena Pădurariu - responsabil de bibliotecă, Luminiţa Anisia-secţia pentru copii şi Maricela Munteanu - secţia de împrumut pentru adulţi a făcut ca această activitate să fie una deosebit de frumoasă, interesantă şi atractivă.