Dorohoi News Logo

Profesorii ajung la mâna studenților: vor avea „catalog” pe site-ul universității

facultate

Pe site-urile universităților românești vor fi publicate periodic evaluări ale profesorilor, realizate de către studenți, iar absolvenții liceelor din mediul rural sau din orașe cu mai puțin de 10.000 de locuitori vor beneficia de un număr de locuri bugetate garantate.

Sunt două dintre prevederile Codului Drepturilor şi Obligaţiilor Studenţilor, semnat astăzi de ministrul Educației, Cătălin Baba, și de reprezentanții celor trei federații studențești din România: Daniela Alexe (ANOSR), Cristian Lumezeanu (USR) și Ion Cristian Poenaru (UNSR).

Noul document le garantează tinerilor, între altele, dreptul de a folosi spațiile universitare pentru proiecte proprii, de a refuza să participe la cursuri, laboratoare și seminarii, peste programul legal de opt ore pe zi și de a beneficia de reduceri de 75% pentru accesul la muzee, concerte, spectacole de teatru, operă, film, la alte manifestări culturale și sportive organizate de instituțiile publice.
Asociațiile studențești vor elabora anual un raport cu privire la respectarea acestor prevederi în fiecare universitate. Acesta va fi făcut public înainte de începerea fiecărui an universitar, pe site-ul instituției. În cazul în care sunt constatate deficiențe, universitatea e obligată să caute soluții, se mai precizează în Cod.

„Semnarea acestui document are o importanţă deosebită pentru că preia principalele prevederi din Legea Educaţiei Naţionale. Pe de altă parte, reuşeşte să prezinte în detaliu mecanisme, structuri şi să dea răspunsuri la câteva dintre problemele esenţiale pe care le-au ridicat toate organizaţiile studenţeşti”,
a spus ministrul Educației, Cătălin Baba, la întâlnirea cu studenții.

Ultimă oră Toate Știrile
Redacție Versiune web