Dorohoi News Logo

Lansare de carte, la „Școala, Altfel”

Parfumul diminetii 04

Scoala nr. 8 «Mihail Kogalniceanu» (dir. Valeriu Vlaescu) din Dorohoi, a gazduit, ieri, 2 aprilie 2012, doua actiuni incluse in Programul National «Scoala, Altfel», destinate extinderii popularizarii cartii si dezbaterii gustului pentru citit si scris, la elevi.

Prima dintre actiuni, desfasurata sub genericul «Prindem aripi – citind» a fost una cu caracter tematic, constituindu-se intr-o reala manifestare culturala, deosebit de interesanta, in care momentul principal a fost lansarea cartii «Parfumul diminetii», scrisa de Gheorghe Vicol, cadru didactic in orasul Vatra Dornei. Demersul cultural a fost coordonat de prof. dr. Vasile Adascalitei si prof. documentarist Laura Munteanu Miron, printre participanti numarandu-se si prof. Rica Rotariu – inspector scolar pentru invatamantul primar la I.S.J Botosani.

Intalnirea a avut si o valoare sentimentala, de remember, deoarece o parte a activitatii – prima fiind destinata elevilor -, au fost elevi ai liceului Pedagogic din Suceava, promotiile anilor 1970, perioada care a fost evocata si de prof. Vasile Danila, fost inspector Scolar General al I.S.J Suceava si ulterior director al liceului pedagogic din Suceava. Cu acest prilej, elevii scolii organizatoare au prezentat numerosilor invitati un colaj de muzica si poezie, cu un continut care a cuprins si versuri din creatia prolificului poet sucevean.

Au vorbit despre opera acestuia, care cuprinde carti de proza si poezie, auxiliare didactice, profesorii: Elena Bucur, Aurelian Antal, Vasile Danila, Vasile Adascalitei, Elena Wilhem, Cristina Vicol. Am consemnat cateva din remarcile celor prezenti: «Activitatea de astazi are o incarcatura emotionala aparte, autorul volumului fiind un fost elev al Liceului Pedagogic din Suceava, pe care l-am absolvit si eu.» (prof. Rica Rotariu); «Poezia din cartea lansata astazi se adreseaza exclusiv copiilor iar cele 72 de poezii din volum au un profund mesaj destinat varstei copilariei.» (prof. Vasile Adascalitei); «Este o adevarata intalnire cu fostii mei elevi, dintre care unul este si autorul cartii, ceea ce intregeste profunde nostalgii. Felicit organizatorii, dar si pe poet!» (prof. Vasile Danila); «Aceasta activitate tematica realizata in colaborare cu C.D.I. s-a dorit a fi un pretext pentru trezirea interesului de lectura al elevilor scolii noastre, redimensionandu-se pe spatii lirice.» (prof. Laura Munteanu Miron); «Poezia lui Gheorghe Vicol este o plasmuire a unei lumi misterioase : cea a copilariei.» ( prof. Aurelian Antal). Semnalam si faptul ca acest volum de versuri se bucura de referinte extreme de elogioase din partea unor nume de referinta in domeniul criticii literare: Al. Florin Teme- membru corespondent al Academiei Americano-Romana si presedintele Ligii Scriitorilor Romani, prof. univ. Mihai Pastragus – Redactor Sef al revistei «Moldova literara» Iasi si lector univ. dr. Horatiu Catalano – Universitatea «Babes Bolyai» Cluj Napoca.

In paralel, clasa a-VI-a A, a aceleeasi unitati scolare, a avut o intalnire cu membrii Cenaclului “Editor” din Dorohoi, tema acesteia fiind exercitiul poetic si valorificarea lui in cadrul cercurilor literare, auditoriul fiind captivat de abordarile realizate de prof. dr. Ciprian Voloc si Nicu Anton. (prof. Corneliu Drescanu) (DorohoiNews.ro)

Ultimă oră Toate Știrile
Redacție Versiune web