Fondarea fiinţei prin Cuvânt
„A vorbi de poet este ca și cum ai striga într-o peșteră vastă. Nu poate să ajungă vorba până la el fără să-i supere tãcerea’’ spunea Tudor Arghezi.
În cadrul zilei de luni, 2 aprilie 2012 ce s-a petrecut sub egida literaturii – „Prindem aripi citind”, coordonatori fiind Consiliul Şcolar al Elevilor, Centrul de Documentare şi Informare, învăţători, profesori, cu participarea a peste 500 de elevi, emoția profundă a fost generată chiar de rostirea numelui poetului Gheorghe Vicol.
Cu o scriiturã simplã dublatã de un fin simț al umorului, autorul cãrţii ,,Parfumul Diminetii”, volum lansat în două etape, o dată cu elevii, iar apoi în prezența colegilor poetului Gheorghe Vicol de la Liceul Pedagocic Suceava și a cadrelor didactce de la Școala Nr. 8, având ca și gazde colectivul clasei a VIII-a A sub îndrumarea atentă a domnul profesor doctor Vasile Adãscãliţei, reconstruiește prin prisma unui demers personal o lume la rãscruce, ce-și cautã rostul dar care, in esența ei, nu și-a pierdut simțul valorii și credința.
Decupajele de viatã, portretele, întâmplãrile relatate simplu, dar viu, versurile, poveștile și eseurile pregãtitoare fac o lecturã, aparent, usoarã a cãrţii. Continuând tradiția de a evolua sub zodia excelenţei, elevii au pregãtit un montaj literar-muzical ce a constat în exemplificarea prin poezii a unor aprecieri făcute de elevi pe baza operei ,un mini-concert la pian, alături de cântece ce au subliniat aspecte ale vieții pe care condeiul său le-a creionat.
„Sunt convinsă că fiecare dintre noi a iubit cel puțin o dată, în moduri diferite, a avut sentimente contradictorii și a dorit să-și lase amprenta asupra ceva prin asta. Gheorghe Vicol și-a lăsat-o pe foaie, stiloul a început să-și creeze propria cale, trecând lent de la un rând la altul, iar gândurile transpuse s-au multiplicat. De aici a început totul..tot ceea ce sper este să nu existe un final, ca stiloul să nu îmbătrânească, iar poetul „Parfumului dimineţii’’ alături de alte genii ivite din lutul acestui neam să fie în stare să-şi dea oxigenul în schimbul iubirii eterne, știind că nu o vor găsi, astfel continuând să scrie și să încânte cititorii ce se strecoară prin praful vieții.
Nu e ușor sã vieţuieşti sub aripile desfãcute ale pãsãrilor, sã simți cum ți se topesc în palmã membranele insectelor în perioada cea mai clocotitoare a patimilor omenești, vorbind despre copilărie.Poetul este în stare sã introducã tresãririle inimii în ritmurile miscãrilor articulate. Suferințele unei inimi pe care marginile realului nu sunt capabile sã o înţeleagã.
Nu îi dăm sfaturi, dar îi urăm să continue și, pentru că noi notăm cu stele creațiile reușite, fie să primească aprecieri vizibile, ca lumini de destin literar.”-a consemnat eleva Denisa Mereuţă. (DorohoiNews.ro)