Dorohoi News Logo

Punți între suflete: Trăim alături de oameni ca noi

Alaturi de oameni ca noi_02

Dintotdeauna, oamenii normal dezvoltati au resimtit neancredere si chiar teama la intalnirea cu Celalalt, cu cel diferit din punct de vedere fizic, intellectual sau social. Pentru a diminua stereotipurile si prejudecatile si a intinde punti de cunoastre si de empatie catre persoanele fara vedere, a fost demarat proiectul “Traim alaturi de oameni ca noi”.

Implicate in acest proiect sunt cadre didactice si elevi de la Scoala nr. 5 “Spiru Haret” Dorohoi (clasa a-VII-a A, diriginte-prof. Marcel Anghelus) si de la Grupul Scolar “Regina Maria” Dorohoi (clasa a-XI-a C, profilul “Stiinte Sociale”, diriginta-prof. Sonia Murariu). Acestia, in colaborare cu Filiala Botosani a Asociatiei Nevazatorilor din Romania, au organizat in data de 06.04.2012, intre orele 10-12, la “Regina Maria”, o intalnire cu doi membrii de seama ai Filialei (Paraschiva Seliman, cea mai buna cititoare in Braille si Sandu Surugiu, violinist si acordeonist in orchestra de muzica populara “Entuziastii”), insotiti de d-na Carmen Moraru, referent cultural in cadrul Filialei.

Prima secventa a activitatii a fost dezbaterea pe marginea cartii autobiografice “Omul cu ochelari negri”, de Ion Blajan, cea mai activa fiind eleva Adelina Borta (XI C). Elevii au purtat o discutie foarte interesanta si utila cu invitatii, despre aspecte din viata cotidiana a nevazatorilor.
Apoi au fost prezentate in PowerPoint cateva imagini din activitati organizate de Filiala, material realizat de prof. Sergiu Mihoc si comentat de d-na Carmen Moraru. Au urmat cateva demonstratii. Astfel, d-na Paraschiva Seliman a citit in limbajul Braille un fragment din cartea amintita mai sus. Aceeasi invitata a jucat table Braille cu elevul Eduard Bostan (XI C), iar Sandu Surugiu a jucat sah Braille cu elevul Marius Patrascanu (XI C).

In final, Marius Patrascanu a recitat sonetul “Mangaierile unui orb”, de Mihail Codreanu (adaugand comentarii foarte pertinente), Eduard Bostan a interpretat la chitara o melodie romantica, iar elevele Andreea Leparda si Laura Macoviciuc (VII A), doua voci de un real talent, au daruit invitatilor CD-uri cuprinzand melodii proprii.

Oaspetii au fost impresionati de receptivitatea cu care au fost primiti de catre copii si au exprimat dorinta de a reveni la Dorohoi. (DorohoiNews.ro)

Ultimă oră Toate Știrile
Redacție Versiune web