Dorohoi News Logo

Amintiri despre trecut: Răsfoind presa vremii

averea ratacitoare a romaniei

Un adevărat scotocitor al arhivelor istorice, profesorul dorohoian Ilarion Mandachi, unul din iniţiatorii binecunoscutului proiect „Amintiri despre trecut – Dorohoiul de altădată”, ne-a oferit, de această dată, din spaţiul bibliotecii sale, o revistă care are ca dată de apariţie – 1 noiembrie 1933, purtând titlul „Poporul Românesc”, apărută în altă zonă a ţării şi având ca redacţie şi administraţie -„Gara Chitila – judeţul Ilfov”.

În anul Centenarului Marii Uniri, publicaţia ni se dezvăluie ca o tentaţie a cunoaşterii, a orizonturilor scriiturii de odinioară, fiind prin cuprinsul divers, o pledoarie pentru a reînvăţa să privim cu ochiul cel mai dinlăuntru, viaţa culturală de acum câteva decenii, în comparaţie cu cea de azi, remarcând incisivitatea autorilor articolelor în a aborda teme incomode.

Revista, destinată „pentru folosinţă muncitorilor de la oraşe şi sate”, reunea în cuprinsul nr. 17 din „1 noembrie 1933”, articolele: „Minuni, născociri, însemnări”‚ „Italia”, „De prin sate – Să nu urîm şcolile”, „Vlădica Huşilor”, „Nu mai pângăriţi satele !”, „Cărţi şi reviste primite”, „Aproapele nostru”, „Averea rătăcitoare a României”, „Culegeri din popor”, „Sfaturi gospodăreşti şi ecomomice”, „Scrisori către nepoate”, „Gospodăria se ţine cu pricepere şi cruţare şi cu rândueala în toate ale ei”, „Cu Moş Trohin – din ale poporului”, „Ştiri felurite”.

Redam, integral, păstrând ortografia acelor timpuri, articolul „Averea rătăcitoare a României”: „La Moscova, în Rusia, se găseşte înmormântată atâta bogăţie, atâta nemăsurată strălucire din trecutul României…

Ziarele spun că într’o anumită zi (17 februarie 1917), chibzuiţii gospodari ai României înfrigurate dinaintea războiului celui mare au dus 2140 cutii sigilate cari cuprindeau drugi de aur preţuit la 321.580.466 lei aur. Tot în aceste cutii au fost închise şi bijuteriile Reginei Maria, preţuite la 7 milioane lei aur.

Dar la această bogăţie trebuie să se mai adauge – spun aceleaşi ziare - alte 635 cutii cari cuprindeau aproape 10.000 milioane lei, averea Casei de Depuneri, a feluritelor Ministere şi bănci, orbite şi ispitite de asigurările pe cari un ministru (C. Diamandi), rău informat, le-a putut da guvernului din vremea războiului, că vor fi bine păstrate şi că la vreme ne vor fi înapoiate.

S’au trimes în întunerecul Rusiei numeroase pînze zugrăvite de cel mai mare pictor al Românilor, N.Grigorescu. S’a dus Tezaurul de la Pietroasa (Cloşca cu pui), numeroase icoane, mitre episcopale din trecut, cîrje, cruci bătute cu diamante şi pietre scumpe, uimitoare frumuseţi din trecutul românesc. Averi boereşti, podoabe, covoare, lucrări artistice de mînă şi lucrări de gîndire, a căror preţuire e cu neputinţă să se măsoare cu banii, rătăcesc prin cine ştie ce unghere întunecate şi cine ştie ce foc sau gunoiu a mistuit strădania glorioasă a mîndriei noastre naţionale.

Se spune că aurul au fost depus în pivniţile băncii de stat de la Moscova, iar odoarele încredinţate ministrului Diamandi, de unde au umblat din mînă în mînă şi din consul în consul. De urma acestei nemăsurate averi  nu se ştie nimic sigur, iar în ţările apusului se tipăresc felurite cărţi cu poveşti privitoare la ea.

Numai un noroc orb ar putea să ne aducă acasă aceste comori pierdute din cea mai vinovată prostie. Căci veacurile de necaz şi suferinţă n’au învăţat nimic pe nesocotiţii înghesuiţi nepregătiţi la cîrmuire, unde ajunşi, cred c’au dobândit un pat pentru somnul cel dulce.”

Mulţumim scriitorului Ilarion Mandachi pentru materialul oferit, reînoind cu acest prilej, apelul către cititorii ziarului Dorohoi News, de a ne expedia fotografii şi articole de presă despre istoria oraşului, inclusiv pe tema Marii Uniri, pe care o aniversăm. (Marius Petrescu)

local
Ultimă oră Toate Știrile
Redacție Versiune web