Cufărul cu zestre” a oraşului s-a deschis şi a mai primit încă o fotografie. Recent, inginerul chimist Calin Marinescu (actualmente pensionar) a vizitat meleagurile natale şi a dorit să mă cunoască, ocazie cu care, în scurta întrevedere, am aflat de la dumnealui că, pe parcursul a 26 ani de activitate la fabrica Danubiana Bucureşti a parcurs toate etapele de la inginer stagiar până la director de calitate, a publicat până acum 12 volume de istorie a poştei romane şi a fost coautor cu un capitol privind poşta militară la Enciclopedia armatei României, volum editat de Serviciul Istoric al Armatei Române în anul 2009.
Dorohoian fiind, mărturiseşte că urmăreşte cu nostalgie apariţiile editoriale ale ziarului online Dorohoi News şi doreşte să contribuie cu o fotografie la campania de reconstituire a istoriei oraşului, prin fotografie “Dorohoiul de altădată”.
Acesta a precizat: “Imaginea a fost realizată acum cinci decenii, pe 2 februarie 1965 de un domn Petraru, pasionat de fotografii, de la etajul de deasupra tutungeriei situată vizavi de Cinematograful 30 Decembrie de la acea dată. Fotografia prezintă str. Grigore Ghica VV de azi, în planul din fundal fiind magazinul alimentar cu autoservire, o noutate şi un unicat pentru Dorohoi în acei ani (pe acel loc fiind astăzi blocul turn). În prima clădire din stânga era Biblioteca Publică, în penultima clădire erau parfumuri, coloniale, etc, iar în ultima clădire pe stânga era aprozar. În ultima clădire dinspre partea dreaptă (care nu se vede în fotografie) era farmacie”.
Tehnic vorbind, fotografia a fost realizată cu un timp de expunere îndelungat, motiv pentru care suntem în măsură să vă arătăm azi o imagine mai luminoasă pe timp de noapte, dar şi dâra de lumină lăsată de automobilele de la acea vreme. Unicitatea locului pe care îl surprinde (zonă care până în prezent nu apare în fotografiile vechi), este dată de autoservirea din fundal, în vecinătatea căreia e fost un magazin de chimicale care a ars, ocazie cu care s-au distrus şi multe din clădirile din preajma acesteia, au dus la demolarea acestora din temelii, peste ani, în acel loc construindu-se un restaurant cu terasă şi grădină de vară.
Mulţumim pe această cale, celui care ne-a furnizat această fotografie, rugându-vă totodată, pe acei dintre dumneavoastră, care deţineţi fotografii, vederi, cărţi poştale, cu aspecte ale trecutului istoric al oraşului, să le trimiteţi pe adresa redacţiei, pentru a fi făcute publice. (Marius Petrescu)