Vineri 21 decembrie, Primăria comunei Șendriceni, în cadrul ultimei ședințe de consiliu local din anul 2018, a conferit prin vot unanim titlul de cetățean de onoare domnului General de brigadă (r)Dr. Crețu Gheorghe.
Primarul comunei, Dohotariu Marin, i-a conferit fiului comunei Gheorghe Crețu acestă distincție în semn de apreciere și recunoștință pentru întreaga activitate desfășurată pe cele două planuri - militar și publicistic - în slujirea țării și a poporului român.
„În acest an, în care sărbătorim Centenarul Marii Uniri, sunt cuprins de sentimente de bucurie și doresc să mulțumesc în primul rând părinților mei Vasile și Anica care m-au născut și crescut, fraților mei prezenți aici, soției mele Florentina – care m-a sprijinit și a fost alături de mine tot timpul ... și nu în ultimul rând domnului Primar și Consiliului local care mi-a oferit această distincție de care mă simt onorat” au fost cuvintele pline de emoție ale domnului General Dr. Crețu Gheorghe.
General de brigadă (r) dr. GHEORGHE CREŢU – BIOGRAFIE
A văzut lumina zilei la 19 martie 1940 în satul Cobâla, comuna Șendriceni, judeţulBotoşani, ca fiu al lui Vasile şi al Nataliei Creţu.
După terminarea cu diplomă de merit a celor patru clase primare în satul natal, se înscrie, după reuşita la concursul de admitere, în clasa a V-a a Şcolii Medii nr. 1 din Dorohoi, azi Colegiul Liceal „Grigore Ghica Vv.”.
După absolvirea a şapte clase, căile care se deschideau erau multiple. Dintre acestea a ales să dea examen de admitere la liceul din Dorohoi de care se desparte după numai un an. Din toamna anului 1956 a optat pentru Liceul Militar „Ştefan cel Mare” din Câmpulung Moldovenesc.
La finele celor trei ani de studii la Câmpulung Moldovenesc, respectiv clasele IX-XI, proaspătul absolvent de liceu Gheorghe Creţuşi-a îndreptat paşii către Cetatea Sibiului, de data aceasta ca elev al Şcolii Militare de Ofiţeri de Infanterie „Nicolae Bălcescu”.
După trei ani petrecuţi în sălile de clasă şi de specialitate, pe terenurile de instrucţie, în poligoane, tabere şiaplicaţii, în urma examenului de absolvire, încheiat cu rezultate foarte bune, este avansat la gradul de locotenent şi repartizat la Regimentul 31 Mecanizat Pleniţa-Dolj, unitate militară situată la 60 km de Craiova şi la 30 km de cea mai apropiată staţie de cale ferată.
În această unitate a îndeplinit funcţii precum: comandant de pluton infanterie, comandant de pluton cercetare, comandant de pluton la Şcoala de Comandanţi de plutoane a diviziei, comandant de companie, locţiitor comandant de batalion.
În această mică garnizoană a desfăşuratşi o intensă activitate pe tărâm cultural-artistic, domeniu în care şi-a pus în valoare talentul de recitator, prezentator, dar şi de instructor cultural. Pentru a face cunoscute activitatea şi faptele militarilor a înfiinţat, cu ajutorul unor redactori ai ziarului „Apărarea Patriei”, un grup de corespondenţi voluntari. Doi ofiţeri din acest grup au fost selecţionaţi mai târziu pentru presa militară, respectiv Nicolae Cenuşăşi Gheorghe Creţu.
Urmează din nou o perioadă de acumulare, de data aceasta prin frecventarea şi absolvirea unor instituţii de învăţământ superior, precum şi încadrarea sa pe unele funcţii care presupuneau alte responsabilităţi decât cele cu care era obişnuit. Astfel, în perioada 1973-1977 se afirmă ca un student eminent în cadrul Facultăţii de Ştiinţe Politice din Bucureşti. După absolvirea acesteia este încadrat redactor în Secţia Radio-Televiziune a Armatei.
A străbătut în lung şi în larg drumurile ţării, a fost oaspetele unui mare număr de subunităţi, unităţi, mari unităţişi nu numai. A consemnat, în calitate de reporter şi a înregistrat pe bandă magnetică fapte, întâmplări şi trăiri ale oamenilor în mijlocul cărora s-a aflat, pe care le-a făcut cunoscute prin intermediul emisiunilor de radio şi în special de televiziune, precum şi în presa scrisă.
Anul 1979 marchează în activitatea ofiţerului începutul unei alte etape. Este admis la Facultatea de Arme Întrunite din Academia Militară Generală. Anii de studiu în această instituţie de învăţământ superior militar au însemnat pentru ofiţerul Gheorghe Creţu o perioadă de noi acumulări, de data aceasta în domeniul tactic-operativ şi strategic. Prin absolvirea Academiei Militare Generale cu calificativul „Foarte bine” în 1981, nu a însemnat că ofiţerul a pus capăt studiilor sale. Aşa se face că, în timp, a mai absolvit Cursul post academic cu profil unic pentru toate armele, din Academia Militară Generală şi Facultatea de Sociologie, Psihologie şi Pedagogie din cadrul Universității din Bucureşti.
O perioadă de serioase acumulări a fost cea a doctoratului, desfăşurat sub conducerea şi îndrumarea generalului-locotenent prof. univ. dr. Iulian Topliceanu, activitate finalizată cu susținerea tezei: „Factorii de risc la adresa securităţiinaţionale a României”. După sustinerea tezei de doctorat, apreciată cu calificativul „Foarte bine” i s-a conferit titlul de DOCTOR ÎN ŞTIINŢE MILITARE...
În perioada 1990-1995 ofiţerulCrețu Gheorghe a îndepliniturmătoarele funcţii: Șef al Secţiei Coordonare Cercetare Ştiinţifică în Direcţia Studii şi Cercetări Operativ Strategice, Prognoză şi Istorie Militară; Șef al Secţiei Coordonarea Cercetării Ştiinţifice, Planificare şi Editare, din Institutul de Istorie şi Teorie Militară, respectiv Institutul de Studii Operativ-Strategice şi Istorie Militară; Director interimar al Institutului de Studii Operativ-Strategice şi Istorie Militară etc., timp în care a organizat şi participat la numeroase activităţiştiinţifice de interes naţionalşiinternaţional.
După trecerea în rezervă în 1995, este încadrat, timp de trei ani, în funcţia de cercetător ştiinţific la Institutul de Studii Politice de Apărare şi Istorie Militară.
ACTIVITATEA PUBLICISTICĂ
A publicat cărţile: „Risc şi securitate”, „Riscuri la adresa securităţiinaţionale”, „Mereu la datorie” şi a participat la realizarea unui număr de peste 30 lucrări colective cu subiecte dintre cele mai variate. Este autorul a numeroase studii, eseuri, comunicări ştiinţificeşi articole cu teme diverse. A publicat în reviste de specialitate, în presa militară şi civilă. Timp de câţiva ani a fost colaborator permanent al săptămânalului „Naţiunea”, a realizat peste 50 de emisiuni radiofonice difuzate sub genericul „Pentru Patrie” (Azi „Ora Armatei”) şi „Cenaclu radiofonic”. Este membru al Cenaclului la distanţă, condus de scriitorul ieşean Ion N. Oprea, prof. Ana Dumitrescu şi editorialistul Constantin Huşanu.
DISTINCȚII ȘI MEDALII
Este decorat cu Ordine şi Medalii naţionale pentru merite deosebite, precum şi cu Ordinul Naţional „Steaua României” în grad de Cavaler, pentru activitatea susţinută în perfecționarea organismului militar românesc, pentru disciplina și devotamentul deosebite în pregătirea de luptă în vederea transformării Armatei Române într-un partener de nădejde în cadrul NATO.
În 1999 devine membru al ”AsociaţieiNaţionale a Cadrelor Militare în Rezervă şi în Retragere” (A.N.C.M.R.R.), structură asociativă de „utilitate publică”. În cadrul acestei structuri asociative deţinefuncţia de vicepreşedinte. Coordonează în calitate de redactor-şef revista „Rezerva Oştirii Române”, organ al A.N.C.M.R.R.
Este Cetăţean de Onoare al localităţii istorice Călugăreni „pentru deosebita contribuţie la cinstirea memoriei Domnitorului Mihai Viteazul și a oştenilor săi, care au luptat eroic la Călugăreni pentru strădania de a menţine vie iubirea de neam a românilor”.
Domnul General Dr. Gheorghe Crețu este a patra persoană din istoria Șendriceniului care a primit această distincție, numele său fiind așezat alături de Alexandru D. Lungu (2003), Alecu Ivan Ghilia (2003) și Neamțu Gh. Vasile (2009). (O.M.)