Robert Stredie, originar din satul Dragalina, comuna Cristinești, a făcut școala la Dorohoi, fiind elev al Colegiului Național „Grigore Ghica”. Momentan acesta este student la University of Manchester, facultatea Alliance of Manchester Business School, specializarea Management with marketing.
Acesta a cochetat cu voluntariatul încă din liceu și datorită calităților dobândite și a determinării în muncă și în ducerea la îndeplinire a tuturor proiectelor a reușit să ajungă președinte al Ligii Studenților Români din Străinătate (LSRS).
Întrebare: Ce este Liga Studenților Români din Străinătate?
Robert Stredie: LSRS este o organizație nonguvernamentală cu peste 13 .000 de membri din +50 țări. Membrii organizației sunt studenți din străinătate, absolvenți ai universităților de peste hotare sau tineri din România care doresc să-și continue studiile în străinătate. Misiunea ligii este de a sprijini studenții din diaspora, militând pentru întoarcerea acestora acasă.
Întrebare: De când faci parte din LSRS și ce planuri aveți?
În 2018 am fost responsabil de comunicarea cu presa și mediul ONG pentru scurt timp, iar din ianuarie 2019 am fost ales președintele acestei organizații. Pe lângă proiectele LSRS de internship, mentorat și promovat oportunitățile din țară, vom colabora anul acesta cu asociații studențești din țară, Ministerul Educației, Ministerul pentru Românii de Pretutindeni, Repatriot și alte organizații de seamă. În momentul acesta ești în cel de al doilea an de studii la University of Manchester, Marea Britanie.
Întrebare: Dorești să te întorci acasă?
Mulți tineri care pleacă la studii peste hotare fug de o minciună către o altă minciună. Se gândesc că în România stăm prost la multe lucruri, printre care și educația, dar până la urmă ei sunt rezultatul educației românești și al părinților lor. Unii se gândesc că în altă țară pot începe o nouă viață, că o să fie cei mai grozavi de acolo, dar de cele mai multe ori nu este așa. Rădăcinile sunt în țară, stai departe de cei dragi și există riscul de înstrăinare. În altă ordine de idei, se aplică zicala ” nu umblă câini cu colaci în coadă”.
Da. Mă voi întoarce în țară. Am plecat cu gândul că mă voi întoarce și am rămas cu același gând. Oricât de bune ar fi serviciile dintr-o anumită țară, tot străin te simți. Îmi este dor să vorbesc limba mea, de obiceiurile și tradițiile de acasă. Deși tot mai mulți iau decizia de a pleca să studieze în străinătate, eu am ales să lupt pentru țara pe care mi-o doresc, să contribui la dezvoltarea ei și să fiu un model bun pentru ceilalți tineri.
Întrebare: Ai un mesaj pentru tinerii care vor citi asta?
Liga Studenților Români din Străinătate va fi alături de toți studenții care aleg să plece la studii peste hotare, dar să nu plece niciodată cu gândul că nu se vor mai întoarce pentru că nicăieri nu-i ca acasă.