Dorohoi News Logo

Un cămin sigur pentru copilul tău – 10 sfaturi utile pentru părinți - FOTO

sfaturi pompieri 11

Ţineţi copilul departe de locul unde gătiţi – aragaz, sobă.

Nu lăsaţi la îndemâna copilului vase cu lichid fierbinte.

Copilul nu trebuie lasăt singur în bucătărie, mai ales dacă gătiţi mâncare. Atenţia v-ar putea fi distrasă, ar putea să bată cineva la uşă sau ar putea suna telefonul. În cele câteva secunde cât rămâne singur, copilul poate trage peste el un vas cu lichid fierbinte.

Nu ţineţi niciodată un copil în braţe în timp ce preparaţi sau serviţi mâncare fierbinte ori în timp ce beţi o băutură fierbinte.

Nu lăsaţi la îndemâna copiilor chibrituri, brichete şi alte obiecte de felul acesta.

Goliți vasele cu apă folosită imediat după băiţa copilului, după ce ați spălat rufe, etc. Copilul mic este tentat să se joace cu / în apă, însă foarte uşor se poate răsturna în vas şi îneca.

Nu lăsaţi la îndemâna copilului obiecte mici (bomboane, bănuţi, căpăcele mici, bucaţi de măr, seminţe etc.)

Nu lăsaţi în pre­a­jma copi­lu­lui niciun fel de apa­rate de genul ven­ti­la­toa­re­lor, mixe­re­lor, apa­ra­te­lor de gim­nas­tică etc. în fun­cţiune. Aces­tea tre­buie scoase din priză sau asi­gu­rate, pen­tru a nu putea fi por­nite sau răs­tur­nate de cei mici. 

Acoperiti fântâna cu capac! La fel, acoperiți cu capace (mai grele) orice alt vas cu apă din curte sau casă: cratiţe mari, găleţi, căzi, butoaie, etc.

Păstrați toate substanţele otrăvitoare din casă în ambalajele lor originale. Nu mutați substanţele toxice în borcane, recipiente de suc, băuturi carbogazoase. 

Aceste sfaturi, dar și altele asemănătoare au fost transmise astăzi, locuitorilor din comuna Hudești de către pompierii botoșăneni, în cadrul campaniei de informare, conștientizare și responsabilizare a adulților “Un cămin sigur pentru copilul tău! “. 

Salvatorii botoşăneni le-au arătat celor peste 100 de adulți adunați la căminul cultural din comună care sunt pericolele la care sunt expuși cei mici în propriile locuințe, dar și măsurile ce trebuie luate pentru a fi evitate astfel de accidente. 

În timp ce adulții au învățat cum să prevină accidentele casnice sau cum să acorde primul ajutor în astfel de situații, cei peste 150 de copii au participat la o activitate interactivă cu rol educativ în domeniul situațiilor de urgență, condusă de mascota inspectoratului, pompierul Sam. Echipați cu costume de intervenție, micii pompieri au trecut printr-un tunel, au salvat ursuleţul sau cățelul de pluș de pe tobogan, au alergat printre jaloane şi au stins un incendiu imaginar. Au fost răsplătiți cu dulciuri și multe aplauze.

Curajul, responsabilitatea şi mândria de a fi salvator s-a citit în ochii fiecărui copil care a participat la acțiune, mulți dintre ei mărturisind că vor să devină pompieri.

La rândul lor, salvatorii au fost răsplătiți cu zâmbete și îmbrățișări.

La sfârșitul întâlnirii, fiecare participant a primit câte o broșură, realizată de Inspectoratul pentru Situații de Urgență „Nicolae Iorga” al Județului Botoșani cu sprijinul „Fundației pentru SMURD”, care conține sfaturi pentru prevenirea accidentelor casnice.

Unic la nivel național, proiectul își propune prevenirea accidentelor casnice în care sunt implicați copiii sub 5 ani.

Dezvoltarea conceptului de „Un cămin sigur pentru copilul tău” a fost impusă de faptul că, în ultimii ani, tot mai mulți copii botoșăneni au ajuns la spital după ce s-au intoxicat cu substanțe toxice, s-au opărit, au înghițit corpi străini ori au suferit diferite traumatisme.

Având în vedere faptul că broșura conține zece sfaturi utile pentru părinți, data de 10 a fost declarată ziua campaniei.

Pentru realizarea obiectivului campaniei, sunt implicați: voluntarii din cadrul programului național „Salvator din pasiune”, medicii de familie, asistenţii sociali, preoții, cadrele didactice din învăţământul preşcolar și membrii Serviciilor Voluntare pentru Situații de Urgență.

Acțiunea de astăzi s-a bucurat de sprijinul Primăriei comunei Hudești, Serviciului Voluntar pentru Situații de Urgență Hudești și cadrelor didactice de la școlile din comună și satele aparținătoare.

local
Ultimă oră Toate Știrile
Redacție Versiune web