De-a lungul existenței sale, Dorohoiul s-a lovit de multe greutăți, multe evenimente nefaste, năvăliri ale popoarelor migratoare, războaie, secete, inundații, incendii, lipsuri materiale sau financiare și epidemii. Toate au cauzat numeroase nenorociri, oamenii au suferit pierderi enorme, dar viața trebuia să continue și primăria locală nu a rămas niciodată indiferentă în fața nevoilor dorohoienilor. Așa a fost, spre exemplu, perioada epidemiei de febră tifoidă din anul 1937, când primăria s-a implicat activ în eradicarea acestui flagel.
În contextul crizei de coronavirus care a cuprins astăzi întraga omenire, vrem să scoatem în relief un document publicat în ”Buletinul Comunei Dorohoiu” din 30 octombrie 1937.
Documentul prezintă în detaliu demersurile propuse de primărie pentru protejarea populației și stoparea epidemiei. În principal se insistă pe asigurarea unei igiene riguroase.Populația era sfătuită să fiarbă apa înainte de a o consuma, să dezinfecteze fântânile, să nu consume fructele nespălate, localurile publice să ofere consumatorilor numai apă fiartă. Și, la fel ca astăzi, în aplicarea măsurilor și pedepsirea contravenienților au fost chemați în ajutor agenții comunali și poliția din Dorohoi.
Condițiile de viață ale dorohoienilor diferă mult față de acei ani. Astăzi beneficiem de canalizare și o casă de apă ce ne asigură apă potabilă filtrată cu multă responsabilitate, piața orașului are un aspect igienic și atât vânzătorii cât și clienții respectă regulile impuse de situația actuală de criză, orașul este curat, magazinele sunt moderne și aprovizionate cu marfă proaspătă, s-au efectuat dezinfecții. s-au instalat miniparate de dezinfecție la blocuri etc.
Stam acasă, facem bine și ne facem bine !
prof. Ilarion Mandachi