Dorohoi News Logo

28 februarie – Ziua Protecţiei Civile

Ziua Protecţiei Civile

Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă „Nicolae Iorga” al Judeţului Botoşani aniversează, pe 28 februarie 2011, 78 de ani de la aprobarea prin Decretul Regal nr. 468 a „Regulamentului de Funcţionare a Apărării Pasive contra atacurilor aeriene”. Scopul era acela „să limiteze efectele bombardamentelor aeriene asupra populaţiei şi resursele teritoriului, fie asigurându-le protecţia directă, fie micşorând eficacitatea atacurilor”. Acest moment este considerat data de naştere a Protecţiei Civile în România.
    Numită şi ARMA VIEŢII, având ca deviză motto-ul ”CU VIAŢA MEA APĂR VIAŢA”, Protecţia Civilă este o componentă a apărării naţionale, cuprinzând un complex de măsuri pentru ocrotirea populaţiei, a bunurilor materiale în caz de război, calamităţi sau catastrofe, asigurând condiţiile necesare supravieţuirii acestora.
     Conceptul de protecţie civilă a evoluat de la „apărare pasivă” la „apărare locală antiaeriană” în 1952, apoi la „apărare civilă” în 1978 şi la „protecţie civilă” în 1994.
Astăzi, atribuţiile protecţiei civile sunt îndeplinite de către Inspectoratul General şi inspectoratele judeţene pentru situaţii de urgenţă: identificarea riscurilor existente în diferite zone; informarea şi pregătirea preventivă a populaţiei cu privire la pericolele la care este expusă şi regulile de comportare; organizarea intervenţiei în situaţii de urgenţă; alarmarea populaţiei despre iminenţa pericolului; înlăturarea efectelor negative ale dezastrelor şi asanarea teritoriului de muniţia rămasă neexplodată din timpul conflictelor armate, etc.
     ISU Botoşani marchează această zi printr-o serie de activităţi organizate în scopul popularizării conceptului de protecţie civilă.   Printre cei care vor sărbătorii Ziua Protecţiei Civile alături de angajaţii ISU sunt elevii, cadrele didactice şi personalul auxiliar de la Şcoala generală din comuna Roma, Grupul Şcolar din Flămânzi, Grupul Şcolar Vorona, Şcoala Generală Suliţa şi Grupul Şcolar Bucecea. Şi asta pentru că, începând de luni, timp de o săptămână, ISU Botoşani va organiza şi desfăşura activităţi de informare în instituţiile de învăţământ menţionate anterior. Pe lângă sfaturi despre cum să se comportare în caz de dezastre, copiii vor avea ocazia să vizioneze o parte din tehnica de intervenţie a inspectoratului, respectiv autospecialele de descarcerări grele, FRAP şi pirotehnică. Primii care vor primi vizita angajaţilor ISU Botoşani sunt elevii de la Şcoala Generală din comuna Roma.
    În ziua de 28 februarie, pentru botoşănenii care doresc să afle o parte din tainele meseriei se va organiza „Ziua Porţilor Deschise”. În aceeaşi zi, la sediul Instituţiei Prefectului Judeţului Botoşani, va avea loc vernisajul unei expoziţii de fotografii realizate pe timpul acţiunilor de intervenţie ale personalului ISU Botoşani pentru salvarea/evacuarea persoanelor, animalelor şi bunurilor materiale din diferite situaţii de urgenţă generate de factorii de risc specifici zonei de competenţă. (DorohoiNews.ro)

local
Ultimă oră Toate Știrile
Redacție Versiune web