Unul din patru incendii înregistrate la Botoșani, anul trecut, au fost provocate de instalaţiile defecte şi echipamentele electrice improvizate.
Statisticele indică o creștere a numărului de incendii provocate de aparatele de încălzit electrice, odată cu sosire sezonului rece. De ce?
Pentru că se suprasolicită instalația electrică prin utilizarea, în același timp, a mijloacelor electrice de încălzire/producere apă caldă și a celor de preparare a hranei (plite, centrale termice electrice, boilere, reșouri, radiatoare, calorifere).
Urmări grave a avut și utilizarea unor aparate electrice neomologate/ artizanale sau care prezintă deficiențe funcționale.
Contactele slăbite, comutatoarele, prizele sau tablourile electrice uzate sunt cele mai frecvente defecțiuni a căror remediere amânată au dus la incendii cu pagube materiale însemnate.
La aceste greșeli, se adaugă „meșterii” de ocazie, „tocmiți” sub motivul unor costuri mai mici.
Pentru înlăturarea riscului de incendiu, recomandăm:
- Nu folosiţi instalaţii electrice improvizate;
- Nu interveniţi asupra contorului;
- Nu utilizaţi receptoare electrice neomologate;
- Utilizaţi doar siguranţe calibrate la tabloul electric din locuinţă;
- Verificaţi periodic cordoanele de legătură ale aparatelor electrice şi înlocuiţi-le atunci când sunt uzate;
- Amplasaţi şi utilizaţi aparatele electrice departe de mediile umede; majoritatea accidentelor de natură electrică se produc din cauza folosirii curentului electric în apropierea sau în contact cu apă;
- Instalaţi şi utilizaţi aparatura electrocasnică respectând indicaţiile producătorului;
- Efectuaţi verificarea periodică a instalaţiei de utilizare, cu personal autorizat;
- Orice modificare a instalaţiei de utilizare din gospodărie poate fi făcută doar cu avizul distribuitorului de energie şi numai de personal autorizat.