Dorohoi News Logo

9 decembrie - Ziua Internațională a Anticorupției

Coruptie

Încă din anul 2006, la data de 9 decembrie, se sărbătorește anual ziua Internațională a Anticorupției. 

Inițiativa acestei zile a apărut în urma sesizării tot mai multor acte de acest fel la nivel global, la data de 31 decembrie 2003, prin „Convenția Organizației Națiunilor Unite împotriva Corupției”. Ea a fost aprobată în 2006, prin rezoluția 58/4 a Adunării Generale a ONU și își propune integritatea, transparența, responzabilizarea și promovarea principiilor etice. 

Corupția este considerată ca fiind folosirea abuzivă a puterii oferite, scopul final fiind cel al îndeplinirii unor interese personale. Ea ignoră principiile democrației, defavorizând dezvoltarea morală și economică a statelor. Cele mai frecvente forme de manifestare sunt mita, modificarea proceselor și rezultatelor electorale, încălcarea legilor fără a suporta consecințele aferente, dar și mușamalizarea unor astfel de evenimente. 

Încă din anul 2006, prin hotărârea Consiliului Suprem de Apărare al Țării, corupția este considerată o amenințare la adresa siguranței naționale. Statistic, 96% dintre români se consideră împotriva practicilor de acest fel, dintre aceștia, o treime fiind implicați în acte de dare sau primire de mită în ultimul an.  La nivelul sistemului sanitar, numărul actelor de corupție s-a remarcat ascendent, dublându-se  în ultimii zece ani. 

Această zi presupune efortul unitar al tuturor instituțiilor și angajaților statului în lupta cu acest fenomen, subliniată prin diferite activități ce au loc an de an. Mai mult, ea vine cu rolul de conștientizare a consecințelor unui astfel de act, dar și interacțiunea directă cu cetățenii în combaterea unor astfel de ilegalități. 

Convenția a fost semnată și de România la data de 9 decembrie 2003, la Merita. (Denisa-Ioana C.)

local
Ultimă oră Toate Știrile
Redacție Versiune web