Locuințele a trei familii din Cucuteni (comuna Durnesti), Ripiceni și Băiceni (comuna Curtești) au fost afectate de incendii, în Ajun de Crăciun. La Ripiceni a ars doar funingine din coșul de fum, iar la Cucuteni, flăcările au distrus o parte din acoperișul casei și bunurile dintr-o camera.
Cele doua incendii s-au produs din cauza unor coșuri de fum necurățate de funingine sau neprotejate termic față de materialele combustibile. În urma incendiului de la Băiceni, generat, cel mai probabil cu intenție, a ars peretele din lemn al verandei.
Pe lângă aceste trei intervenții, pompierii botoșăneni au mai avut, în ultimele 24 de ore, alte 24 misiuni de protecţie a vieţii, mediului şi valorilor materiale (acordarea primului ajutor și transportarea la spital a unor persoane cu probleme medicale, decontaminare autospeciale folosite la transportul persoanelor confirmate COVID 19 și activități de informare preventivă a populației cu privire la măsurile ce trebuie respectate pentru prevenirea răspândirii SARS - CoV-2).
Reamintim botoșănenilor că evenimente ca cele produse la Cucuteni și Ripiceni pot fi prevenite. Pentru preîntâmpinarea acestor situații, coşurile de fum trebuie curăţate periodic (în mod obligatoriu la începutul sezonului rece), verificate și reparate (dacă este cazul) de persoane specializate şi autorizate.
De asemenea, în podurile clădirilor, coşurile se tencuiesc pe interior şi pe exterior şi se dau cu var, pentru a se putea observa cu uşurinţă eventualele fisuri prin care ar putea pătrunde scântei ce pot fi surse de aprindere, dacă în zona lui sunt materiale combustibile. Totodată, coşurile de fum se vor izola faţă de elementele combustibile ale planşeelor prin îngroşarea zidăriei de cărămidă a coşului cu 25 cm, iar în spaţiul dintre coş şi planşeu se recomandă introducerea unui strat de materiale necombustibile.
Atenție la coșurile de fum necurățate de funingine funingine sau neprotejate termic față de materialele combustibile!