Dorohoi News Logo

Sfaturi pentru prevenirea situațiilor de urgență în noaptea dintre ani

Pompieri_d

Se apropie Revelionul, iar dacă vreți să evitați accidentele trebuie să fiți foarte atenți ce articole pirotehnice (petarde, pocnitori, lumânări fumigene, etc.) folosiți. Trebuie să știți că majoritatea acestor obiecte pot fi extrem de periculoase și că există riscul ca utilizatorii să rămână mutilați pe viață, dacă le utilizează incorect.

Anul trecut, nu mai puțin de șase botoșăneni, dintre care și doi copii, au ajuns la spital cu leziuni grave cauzate de explozia petardelor. Este și cazul unui baiat de 16 ani, din Săveni, care a aruncat o petardă în foc. Și pentru că nu a explodat, l-a luat în mână, cu intenția de a-l aprinde cu un chibrit. Doar că în acel moment petarda a explodat, iar flama puternică emisă de aceasta i-a provocat copilului arsuri.  

Un alt copil, de 11 ani, a aprins o petardă, dorind să o arunce, însă nu a mai apucat, pucioasa detonându-se în palma acestuia. Copilul a fost dus la spital, cu arsuri la nivelul palmei drepte.

Un bărbat de 40 de ani, din comuna Havârna, a aprins dispozitivul explozibil însă nu a mai apucat să îl arunce, acesta detonându-se în mâna lui dreaptă. Explozia extrem de puternică aproape i-a sfârtecat degetele mâinii, bărbatul ajungând la spital în Dorohoi, după care a fost trimis de urgenţă la Botoşani, fiind diagnosticat cu fractură deschisă la nivelul pumnului drept. Un alt bărbat, de 57 de ani, din Ştiubieni, a ajuns şi el la Urgenţe cu o ambulanţă, acesta riscând să rămână mutilat pe viaţă. Acesta a suferit un traumatism forte, cu fractură deschisă şi amputaţie de deget la nivelul mâinii drepte.

Accidente ca cele descrise anterior, dar și alte situații de urgență pot fi evitate, motiv pentru care vă recomandăm:

- nu utilizaţi artificii, petarde, rachete şi alte mijloace pirotehnice în încăperi şi spaţii închise, cu aglomerări de persoane, balcoane, holuri de bloc şi pe terase. Astfel de activităţi se vor desfăşura în strictă conformitate cu legislaţia în vigoare, în aer liber, la distanţe de siguranţă faţă de oameni, clădiri, depozite de furaje, arbori şi autovehicule;
- nu permiteţi copiilor utilizarea unor asemenea mijloace pirotehnice;
- nu amplasaţi pomul de Crăciun în apropierea perdelelor ori în camera copiilor;
- nu utilizaţi instalaţii de iluminat ornamental cu defecţiuni sau improvizaţii;
- verificaţi instalaţiile electrice şi evitaţi suprasolicitarea acestora;
- acordaţi o atenţie deosebită utilizării în siguranţă a mijloacelor de încălzire cu combustibil solid, lichid sau gazos, prin evitarea supraalimentării sobelor cu sau fără acumulare de căldură şi prin asigurarea supravegherii permanente;
- nu parcaţi autovehiculele în locuri care să blocheze sau să îngreuneze accesul autospecialelor de intervenţie ale serviciilor pentru situaţii de urgenţă.

local
Ultimă oră Toate Știrile
Redacție Versiune web