Dorohoi News Logo

Inspectorii ITM Botoșani au dat amenzi în valoare de 295.000 de lei pentru muncă la negru. Alte sancțiuni aplicate angajatorilor

aa-2

În cursul lunii iunie 2021, în cadrul Compartimentelor Control Relaţii de Muncă și Control Muncă Nedeclarată au fost efectuate controale la un număr de 102 angajatori, cu un număr de 1743 salariaţi, dintre care 469 femei şi un minor. Au fost constatate 114 deficienţe, pentru care au fost dispuse măsuri de remediere şi au fost aplicate 15 sancţiuni contravenționale, dintre care un avertisment şi 14 amenzi în valoare totală de 295.000 lei.

Au fost depistate 14 persoane prestând muncă nedeclarată, pentru care au fost aplicate angajatorilor amenzi în valoare totală de 280.000 lei.

În cadrul Compartimentului Contracte Colective de Muncă şi Monitorizare Relaţii de Muncă, în cursul lunii iunie 2021 au fost eliberate 1557 de certificate/rapoarte cu informaţii extrase din baza de date gestionată de Inspecţia Muncii, 66 parole pentru transmiterea on-line a registrului general de evidență a salariaților în format electronic.

Totodată, au fost preluate la sediul inspectoratului de muncă, un număr de 240 de registre generale de evidenţă a salariaţilor în format electronic;

În cadrul Compartimentului Securitate şi Sănătate în Muncă, în cursul  lunii iunie 2021, s-au desfăşurat următoarele activităţi:
- au fost efectuate controale la un număr de 72 agenţi economici, au fost constatate 177 neconformităţi şi au fost dispuse 187 măsuri, fiind aplicate3 amenzi în valoare totală de 15.000 de lei.
- 5 evenimente au fost comunicate în această lună decătre angajatori către ITM;
- au fost înregistrate 3 persoane accidentate în accidente de muncă, toate cu incapacitate temporară de muncă.

Cele mai des întalnite deficienţe în cadrul acţiunilor de control:
- lipsa evaluării riscurilor de accidentare şi de îmbolnavire profesională, inclusiv în ceea ce priveşte riscul biologic de infectare privind virusul SARS –COV2;
- neinstruirea lucrătorilor la angajare;
- lipsa planul de prevenire şi protecţie;
- neasigurarea efectuării examenului medical la angajarea lucrătorilor şi a examenului medical periodic;
- angajatorii nu au luat măsuri pentru asigurarea de materiale necesare informării şi instruirii lucrătorilor;
- angajatorii nu au luat măsuri pentru desemnarea lucrătorilor care să aplice măsurile de prim ajutor;

Valoarea totală a amenzilor aplicate de către ITM Botoşani, în cadrul domeniilor Sănătate şi Securitate în Muncă şi Relaţii de Muncă în cursul lunii iunie 2021 este de 310.000 lei.

local
Ultimă oră Toate Știrile
Redacție Versiune web