Dorohoi News Logo

Anchetați penal pentru că s-au înscris la facultate cu diplome falsificate. O diplomă era eliberată de un liceu din Dorohoi

Bac

Doi tineri din Botoşani sunt anchetaţi penal pentru că au încercat să să se înscrie la Facultatea de Drept şi Științe Administrative de la Universitatea „Ştefan cel Mare” (USV) din Suceava, în baza unor diplome de Bacalaureat falsificate.

Este vorba despre o femeie de 24 de ani, absolventă a Liceului „Elie Radu” din Botoşani și un bărbat de 30 de ani, care ar fi susţinut examenul maturităţii la Liceul „Regina Maria” din Dorohoi. Descoperirea a fost făcută de comisia de admitere de la USV, după verificarea atentă a tuturor diplomelor, scrie Adevărul.

„Atât secretarii de admitere, cât şi studenţii care ajută la acest proces analizează fiecare diplomă, care este depusă la dosar, împreună cu celelalte documente şi acolo unde există suspiciuni, verificările se fac mai detaliat. Avem diverse mecanisme, unele informatice, altele pur şi simplu se sună liceul respectiv pentru a ne asigura că diploma a fost eliberată de către unitatea de învăţământ. Cei care au finalizat mai recent pot fi verificaţi şi într-o bază de date naţionale”, a declarat prof. univ. dr. ing. Mihai Dimian, prorector USV.

Prorectorul Ştefan Purici a explicat că cele două diplome au fost falsificate grosolan. „Noi am constatat că cele două diplome de bacalaureat erau falsuri grosolane şi nu înţelegem cum de au îndrăznit să se prezinte cu aşa ceva la înscriere. Ştampilele erau fotocopiate, iar pe diploma prezentată de către candidatul de 30 de ani apărea o greşeală, aceasta fiind eliberată domnişoarei”, a declarat prorectorul.

Înainte de a sesiza Poliţia, universitarii suceveni au sunat la liceele din Botoşani care ar fi eliberat documentele. „Am făcut verificări şi erau falsuri. Nu erau documente eliberate de noi. Tânărul a terminat la noi, a dat examenul de Bacalaureat, însă nu l-a promovat. Ne-am uitat pe documente, erau falsuri grosolane”, a precizat, pentru Adevărul, Gabriela Bolohan, director adjunct al Liceului „Regina Maria” din Dorohoi.

Contactat telefonic, purtătorul de cuvânt al Inspectoratului de Poliţie Suceava, Ionuţ Epureanu, a spus că pe numele suspecţilor s-au întocmit dosar penal sub aspectul săvârşirii infracţiunilor de fals în înscrisuri sub semnătură privată şi uz de fals.

„Dacă vor fi găsiţi vinovaţi, cei doi tineri riscă inclusiv pedeapsa cu închisoarea”, a declarat Epureanu. Reporterul „Adevărul” a încercat să ia legătura cu cei doi suspecţi, însă niciunul nu a vrut să facă declaraţii. Au spus că vor comunica doar în prezenţa avocaţilor.

local
Ultimă oră Toate Știrile
Redacție Versiune web