Dorohoi News Logo

Relația părinților cu tehnologia, tipar în educația copiilor

telefoane

Orice părinte își dorește să ofere copilului cea mai buna educație, cu care să poată face față cu ușurință societății în care trăiește. Rolul părinților în educația copiilor este cel mai important, superior rolului pe care îl au bunicii, profesorii sau anturajul din comunitate.

Când vorbim despre relația copiilor cu tehnologia, un rol capital revine părinților. Studiile referitoare la psihologia copilului și adolescentului demonstrează că aceștia din urmă au două puncte vulnerabile - autocontrolul și discernerea realității. Copiii își urmăresc, își observă și imită părinții. Uneori, ei sunt supuși unei confruntări inegale: trebuie să concureze cu ecranele, pentru a atrage atenția părinților.

Tehnologia este parte din viața noastră, dar trebuie să încercăm să reducem utilizarea telefonului, mai ales atunci când nu este urgent. Dependența de telefon se poate transforma într-o problemă gravă, mai ales când ea apare în rândul copiilor. Tocmai de aceea, limitarea accesului la aplicații sau jocuri trebuie făcută din timp, până ca lucrurile să scape de sub control. 

Magia lumii prezentată pe telefon este tentantă pentru orice copil, dar devine un factor perturbător, care îl ține treaz până la ore târzii. Când sunt pe punctul de a adormi, primesc o notificare pe Facebook, o alta pe Whatsapp, o alta pe Instagram sau Snapchat, sinapsele fiind puse din nou în funcțiune, iar după un timp apar insomniile cronice. 

„Dragi părinți, 
Având în vedere că sunt întâlnite tot mai des cazurile copiilor care sunt “Victime” ale utilizării excesive a telefonului, internetului și mai ales a jocurilor online, aduc în atenția dumneavoastră instrumentul numit TELEFON MOBIL, care distruge atât relația copilului cu părintele, cât și percepția acestuia asupra realității. 

Mult prea adesea, reușiți să comunicați mesajul potrivit, însă într-o manieră greșită. Le spuneți copiilor să limiteze timpul petrecut în fața ecranelor, în timp ce petreceți ore întregi on-line. Afirmați că rețelele sociale nu sunt benefice, însă Facebook-ul este deschis mereu în fundal. Le spuneți că jocurile video sunt o pierdere de vreme, dar la întoarcerea de la serviciu petreceți ore relaxându-vă cu un joc.

Impunerea limitelor ar trebui să continue cu un control parental pe care îl poți instala direct din setările telefonului, cu oprirea accesului în perioadele din zi când vrei ca cel mic să nu stea cu ochii ațintiți asupra unui dispozitiv.

Întrebare: Tu cât timp petreci cu telefonul în mână în fiecare zi?” a afirmat Primarul Comunei Ibănești, Romică Magopeț.

ATENȚIE!! În ultima perioadă tot mai mulți tineri cad în capcana unor jocuri care au fel de fel de cerințe și ajung să li se ceară sacrificii, iar în percepția multor copii, “sacrificiul” înseamnă sinucidere.

Bucurați-vă de timpul pe care îl puteți petrece cu ei, astfel încât să îi ajute să devină adulți echilibrați!

Fii MODEL pentru copilul tău!

local
Ultimă oră Toate Știrile
Redacție Versiune web