Primăria Comunei Ibănești a depus spre finanțare, în cadrul Programului Național de Investiții „Anghel Saligny”, proiectul de investiții:
Înființare rețea de apă și canalizare în localitatea Ibănești, județul Botoșani, prin care se intenționează realizarea rețelei de apă și canalizare în localitatea Ibănești, racordarea rețelei de canalizare propusă a fi realizată în localitatea Ibănești la stația de epurare aflată în construcție în localitatea Dumbrăvița, realizarea de branșamente până la limita gospodăriilor.
Prin acest obiectiv cât și prin obiectivul aflat deja în curs de execuție, se intenționează asigurarea accesului la sistemul de canalizare și de aducțiune al apei potabile pentru un procent estimat de 90% din gospodăriile existente în comuna Ibănești. Satele din comuna Ibănești nu dețin un sistem de alimentare cu apă potabilă, alimentarea către locuitori făcându-se prin fântâni, săpate în gospodăriile populației, proiectul actual aflat în derulare acoperind doar o parte din necesitățile comunei.
Lipsa unui sistem centralizat de alimentare cu apă potabilă are efecte negative asupra nivelului de trai al locuitorilor, asupra dezvoltării economice și asupra stării de sănătate a oamenilor. În ceea ce privește canalizarea menajeră, întrucât nu există un sistem de colectare a apelor uzate menajere centralizat, apele uzate sunt deversate prin canale deschise în văi, în cursurile de apă ce traversează localitatea și în pânză freatică.
Considerând situația din ultimii ani, în care comuna Ibănești a fost afectată în fiecare vară de secetă, cu consecințe majore din punct de vedere economic și al calității vieții, este foarte importantă realizarea unui sistem eficient de alimentare cu apă și o rețea de canalizare.
În prezent, comuna nu beneficiază de nici o structură tehnico-edilitară, reprezentată de un sistem centralizat de alimentare cu apă potabilă și sistem de gospodărire a apelor uzate. Din perspectiva consumurilor de apă actuale, dar si prin corelarea cu cantitatea resurselor existente, managementul calității apelor reprezintă o componentă principală a managementului factorilor de mediu și o condiție absolut esențială pentru a asigura dezvoltarea durabilă a societății omenești, datorită atât aspectelor legate de tratarea apelor, cât și a celor privind generarea și posibilitățile de epurare a apelor uzate, ape care, prin deversarea ulterioară, au un impact negativ asupra calității apelor de suprafață și subterane.
Rezultatele preconizate ale proiectului:
-crearea infrastructurii de apă și canal, creșterea potențialului economic;
-conectarea instituțiilor publice, a operatorilor economici locali și a populației la rețeaua de apă și canal;
-reducerea infiltrațiilor în sol și în apele subterane și de suprafață prin actualele practici de deversare a apei uzate netratate de către locuitori;
-dezvoltarea comunei, creșterea nivelului de atractivitate a comunei;
-obținerea unui impact pozitiv asupra sănătății populației și asupra mediului;
-evitarea infrigementului pentru comuna Ibănești, județul Botoșani, având în vedere obligațiile asumate de România privind realizarea infrastructurii de apă/canalizare.
Comunicat de presă
Primar,
Romică Magopeț