Dorohoi News Logo

Dorin Alexandrescu: «Am avut o colaborare buna cu doamna ministru Elena Udrea»

Dorohoi-Dorin-Alexandrescu

Primarul municipiului Dorohoi afirma ca in colaborarea cu sefa  Ministerului Dezvoltarii Regionale si Turismului nu si-a spus cuvantul politicul. Dorohoiul s-a ales din aceasta colaborare cu o sala de sport, aproape o suta de apartamente, cu miliarde pentru finalizarea caselor construite pentru sinistrati. In plus, se prefigureaza reabilitarea a 22 de kilometri de sosea, cel mai mare proiect din Dorohoi, din ultimii 20 de ani.

 

La sedinta Uniunii Social Liberale s-a discutat de realizarea unei liste comune in judet pentru alegerile locale din 2012. De exemplu, pentru Primaria municipiului Dorohoi va fi numit candidat cel care sta bine in sondaje. Sunteti de acord cu aceasta idee?

Da, fiindca daca asa s-a decis la nivel central, asa va trebui sa actionam. Oricare om are dreptul sa candideze. Dar daca o disciplina de partid impune o anumita persoana pentru a candida pentru o anumita functie, eu unul sunt de acord. Pentru ca acea persoana, in cadrul unei constructii politice mai mari, ar avea mai multe sanse, cel putin din punct de vedere matematic.

 

Guvernul Boc intentioneaza sa aduca modificari la Legea electorala, prin care primarii sa fie alesi dintr-un singur tur, exact ca presedintii de consilii judetene. Cum v-ar afecta aceasta modificare? in bine, sau in rau?

Daca vor fi astfel de modificari la Legea electorala, cel putin teoretic, candidatul unei astfel de uniuni politice are o sansa in plus de a castiga alegerile. Indiferent din care partid va veni, PNL, PSD sau PC.

 

Care mai este situatia caselor construite pentru sinistrati?

In orasul Dorohoi, majoritatea caselor sunt in stadiu de finalizare. Au fost „atacate” acele case pentru sinistrati in care nu s-a putut stabili exact cine sunt proprietarii. Adica acele case care sunt revendicate de unul-doi-trei mostenitori.

 

Dar, din ce stiu, multi sinistrati stateau in chirie...

Da, pentru chiriasi am ridicat case de la zero si am obtinut, printr-un program de la Ministerul Dezvoltarii, fonduri pentru finisarea acestora, in valoare de 25 de miliarde de lei. Iar in acest moment, programul se afla la stadiul de licitatii.

 

Acum, sinistratii unde locuiesc?

O parte din ei i-am mutat in apartamente sociale. Legat de acest aspect vreau sa precizez ca am ajuns la o intelegere cu Consiliul Judetean Botosani, sa prelungim termenul de sedere a sinistratilor, unul din motive fiind si vremea de afara. Ceilalti stau in module pentru ca trebuie sa ia in primire casele construite de Fundatia Habitat. Dar acolo mai exista o problema. Ministerul Dezvoltarii trebuie sa rezolve problema utilitatilor la acele case. Au fost racordate la curent electric si gaze naturale, prin sponsorizari din partea E.ON Romania, cu apa potabila este aproape rezolvat, dar ramane problema canalizarii. Mai ales ca locul unde s-au construit acele case nu beneficiau de retele de canalizare si drumuri de acces.

 

Ce statut vor avea beneficiarii acelor case?

Sunt doua categorii. Pentru cei care au avut case, Guvernul Romaniei a trimis materiale de constructie, iar Primaria Dorohoi, cu fonduri din sponsorizari, dar si cu ajutorul asociatiilor guvernamentale sau non-guvernamentale, precum si societati private, a reconstruit casele „la rosu”. Si in functie de fonduri sau situatie, la unele case s-au finisat una sau doua camere. Acestia vor deveni proprietari pe casa, iar pamantul li s-a dat cu drept de folosinta pentru o perioada de timp. Dupa expirarea acelui termen, proprietarii au de ales intre a cumpara acel pamant, ori a-l concesiona. Cei care au fost chiriasi ai Consiliului Local Dorohoi vor primi case pe care, mai tarziu, le pot cumpara daca au aceasta posibilitate. Prin vanzare, administratia locala ar incasa niste bani cu care ar putea construi alte locuinte. Tin sa precizez ca, anul trecut, chiar daca eram in acea situatie dificila dupa inundatii, am reusit sa finalizam si 96 de apartamente ANL. S-au mai construit inca 14 sau 15 apartamente pentru persoanele care au locuit in case ce au fost retrocedate si s-au mai construit inca vreo 16 locuinte pentru cetatenii de etnie roma care locuiau in case nesigure din centrul orasului. Asa am reusit sa descongestionam centrul orasului si au mai ramas vreo patru-cinci proprietati private care afla ori in litigiu, ori sunt in negocieri cu administratia locala pentru a stabili o suma de bani de chirie pentru a elibera acel spatiu.

 

Puteti estima cam cand se pot muta sinistratii in casele noi?

Sunt oameni care deja s-au mutat. In acest an se pot muta toti sinistratii. Dar depinde foarte mult de acei bani pe care ar trebui sa-i primesc de la Ministerul Dezvoltarii pentru utilitatile de care am pomenit mai inainte. Demersurile sunt facute inca de anul trecut, lucrarile sunt incepute, dar acum asteptam continuarea finantarii acestor lucrari.

 

Sa inteleg ca depinde de doamna Elena Udrea, daca veti primi banii...

Depinde de Ministerul Dezvoltarii. Nu vreau sa zic mai mult.

 

Cum ati colaborat cu doamna ministru Udrea?

Ma mira de ce pot auzi de la altii despre dumneaei, dar eu am avut o colaborare buna cu doamna ministru Elena Udrea, fiindca am primit foarte multe proiecte si programe din partea Ministerului Dezvoltarii Regionale si Turismului. Cum ar fi: o sala de sport de 150 de locuri, 96 de apartamente, acele 15-16 apartamente pentru chiriasii evacuati, am obtinut 25 de miliarde pentru finalizarea caselor construite pentru sinistrati. Am vorbit cu doamna ministru sa fie semnat acel program de dezvoltare inter-comunitara in ceea ce priveste reabilitarea a 22 de kilometri de sosea, care se va materializa in luna mai sau, cel tarziu, iunie. Va fi cel mai mare proiect din Dorohoi, in ultimii 20 de ani. La acestea se adauga programul de construire a caselor pentru sinistrati, plus apartamentele ANL. Ca sa va dau un exemplu, daca in ultimii 20 de ani s-au construit doar 66 de apartamente ANL, in 2010 si 2011 se vor da in folosinta 96 de apartamente.

 

Si toate aceste fonduri s-au dat neconditionat, fara vreo aluzie ca ar fi cazul sa va schimbati orientarea politica?

Nu. Atat doamna ministru Udrea, cat si eu nu am abordat problema politica. Nu s-au amestecat treburile administrative cu cele politice. Fiind un caz deosebit la Dorohoi, toata lumea a inteles ca acea inundatie blestemata este de o anvergura prea mare ca in cel moment sa ne mai gandim si la treburile politice.

 

Legat de inundatii, ati fost acuzat ca cea mai mare vina este a dumneavoastra pentru ca nu stiati semnificatia codurilor si, din aceasta cauza au fost si victime umane. Care este de fapt realitatea?

Este un punct de vedere rauvoitor, rupt din context. Eu am doar un singur punct de vedere tehnic. Ca sa inteleaga toata lumea care este de fapt realitatea din acea seara, cand au avut loc inundatiile in orasul Dorohoi, vreau sa precizez ca am fost singurul primar care am solicitat un studiu de inundabilitate a zonei, adica o noua harta de risc la inundatii. Chiar daca unele persoane au declarat ca orasul Dorohoi ar trebui mutat pentru ca este intr-o zona inundabila, specialistii au spus ca nu este as, fiindca nu au gasit nicio o marturie, din ultimii 100 de ani, care sa demonstreze acest lucru. In aceste conditii, acestia au trasat o zona de inundabilitate similara cu cea care a fost anterior. Acesta a fost si motivul pentru care s-a luat decizia de a se reconstrui casele pe vechile amplasamente. Problema codurilor tine de niste proceduri standard pe care eu le-am aplicat. Dar aceste coduri, galben si apoi rosu, erau vizate pentru zonele trecute in planul de aparare. Ceea ce s-a intamplat la Dorohoi a fost o catastrofa naturala, iar in momentul ala nimeni nu putea sa prevada gravitatea acelei inundatii. Asta este diferenta intre a lua masuri si a le aplica. Fiindca in fiecare localitate exista un plan de aparare care spune clar in care zone poate veni apa. si atunci iti spune ca in zona respectiva va fi un anumit cod. Astfel, la cod galben avertizezi oamenii prin mass-media, la cel portocaliu aplici anumite standarde si tot asa mai departe. Lucru care s-a facut, dar pentru acea zona. Nimeni nu banuia ca apa va ajunge si in zonele care nu erau prevazute in planul de aparare. Pentru ca fenomenul a fost unic si, speram, irepetabil. Mai mult, au fost persoane care au precizat ca in momentul in care s-a construit gara, alte institutii si inclusiv case, s-a tinut cont de acest plan de aparare. Absolut nimeni nu s-a gandit ca in acea zona va fi vreodata vreun fenomen de anvergura asta. Din punctul meu de vedere, eu am facut toate demersurile la Apele Romane, la Ministerul Dezvoltarii pentru a se face anumite lucrari asa cum a reiesit din studiul de inundabilitate facut la solicitarea mea. De acum, aceste investitii sunt peste puterile financiare ale administratiei locale din Dorohoi. Dar sper ca in viitor sa fie toate prinse. Dar cea mai importanta lucrare ramane construirea unui lac de acumulare nepermanenta pe raul Buhai, asa cum de fapt era prevazut intr-un studiu mai vechi pentru agricultura, realizat inca de pe vremea lui Ceausescu. Daca era realizat acel mal, acum Dorohoiul ar fi fost aparat de acea catastrofa naturala la o asemenea anvergura.

 

Sursa: evenimentuldebotosani.ro

local
Ultimă oră Toate Știrile
Redacție Versiune web