Primul foc în soba nouă o fost și ultimul pentru o familie din Străteni, comuna Lozna. Acoperișul clădirii renovată recent, dar și un adăpost de animale s-au aprins, în această dimineață, de la coșul de fum neprotejat termic.
Puțin după ora 05.00, proprietarii, care dormeau în casă, au fost treziți de zgomotul produs de incendiu și au sunat la 112.
La fața locului s-au deplasat pompierii din cadrul Detașamentului Dorohoi, cu două autospeciale cu apă și spumă, dar și un echipaj al Serviciului Județean de Ambulanță. Ajunși la fața locului, aceștia au constatat că adăpostul de animale și acoperișul clădirii ardeau generalizat, suprafața totală afectată fiind de aproximativ 100 metri pătrați.
Evenimente ca cel descris pot fi evitate dacă cetățenii ar tine cont de sfaturile pompierilor menite să îi protejeze, atât pe aceștia, cât şi bunurile agonisite de-a lungul vieţii.
Pentru înlăturarea pericolului de incendiu care poate apărea odată cu exploatarea coşurilor de fum, trebuie respectate următoarele reguli de prevenire a incendiilor:
- verificarea coşurilor de evacuare a fumului, pentru ca acestea să nu prezinte fisuri care să permită scânteilor să incendieze materialele combustibile ale planșeului sau acoperișului (grunzi, astereală etc.);
- curățarea periodică a coșurilor de fum pentru eliminarea depunerilor de funingine care se pot aprinde sau pot obtura canalele de evacuare;
- tencuirea şi văruirea părţii din pod a coşului de fum, în scopul sesizării imediate a fisurilor (căldura sau scânteile care ies prin fisurile unui coş de fum deteriorat constituie surse de aprindere, dacă în zona lor există elemente de construcţie sau structuri din lemn: grinzi, bârne, suport acoperiş etc.);
- îngroșarea zidăriei coşului la trecerea prin planşee, lăsându-se un spaţiu între această zidărie şi elementele combustibile ale planşeului;
- păstrarea distanţei dintre faţa exterioară a coşurilor şi elementele combustibile ale acoperişului, astfel încât aceasta să nu fie mai mică de 10 cm.
De asemenea, pentru prevenirea intoxicaţiilor cu fum se recomandă montarea detectoarelor de incendiu în locuințe, în vederea semnalizării din timp a utilizatorilor referitor la eventualele acumulări de fum și gaze toxice.