Statornici în ideea noastră de a prezenta cititorilor Dorohoi News imagini sau detalii care ne ajută să descoperim adevărata identitate a oraşului în care trăim, prin campania de reconstituire a istoriei oraşului „Dorohoiul de altădată”, recent, dorohoianul Calin Marinescu (inginer chimist - actualmente pensionar), ne-a transmis MONITORUL OFICIAL din luna Mai 1915, prin care Regele Ferdinand decreta: “Se aprobă de Noi regulamentul pentru distribuirea energiei electrice de iluminat şi forță motrice, precum şi executarea instalaţiunilor electrice, privitor pe oraşul Dorohoi (…)”.
Paradoxul este că, pe pagina Wikipedia a oraşului Dorohoi, regăsim următoarea informaţie – „În 1959 orașul este alimentat cu energie electrică furnizată de uzina proprie (...)”, deşi se pare că am avut energie electrică în oraş cu aproximativ 44 de ani înainte, s-a acreditat ideea ruşinoasă că în Dorohoi curentul electric a fost introdus abia în anul 1959.
Dacă informaţiile sunt corecte, se pare că în perioada ocupaţiei sovietice martie-octombrie 1944 a dispărut / s-a furat / s-a dislocat centrala electrică veche. Ulterior abia în 1959 s-a dat în funcţiune o nouă centrală.
Fiecare oraş are o istorie. Noi toţi, cei care ne-am născut, am copilărit, am muncit sau participăm astăzi la devenirea celui de-al doilea municipiu al judeţului, locuim în acest oraş - incluzând aici şi pe acei cărora destinul le-a purtat paşii pe alte meleaguri ale lumii, dar şi pe cei care au plecat dintre noi -, suntem personajele care contribuim la scrierea istoriei de mâine, cu datoria civică de a o păstra, de a o transmite, dar, mai ales, de a contempla fărâmele de nostalgie, ale celor care şi-au legat existenţa de aceste locuri.
Mulţumim pe această cale, celui care ne-a furnizat aceste pagini din Monitorul care a cunoscut lumina tiparului acum mai bine de un secol, rugându-vă totodată, pe acei dintre dumneavoastră, care deţineţi fotografii, vederi, cărţi poştale, cu aspecte ale trecutului istoric al oraşului, să le trimiteţi pe adresa redacţiei, pentru a fi făcute publice. (Marius Petrescu)