Un bătrân în vârstă de 72 de ani, din comuna Știubieni, a rămas fără acoperiș deasupra capului în urma unui incendiu produs astăzi, în jurul amiezii.
Acesta a dat foc unor gunoaie adunate într-o găleată din tablă, lângă o magazie din lemn, după care și-a văzut de treburile din gospodărie. Vântul puternic a răsturnat găleata, iar focul a cuprins anexa. Flăcările s-au extins cu repeziciune la casă. Când a observat că iese mai mult fum decât ar fi trebuit, proprietarul a chemat în ajutor pompierii.
Două echipaje din cadrul Gărzii de Intervenție Săveni, cu două autospeciale cu apă și spumă, au ajuns în cel mai scurt timp la fața locului și au constatat că ardeau violent acoperișul casei și bunurile din interiorul unei camerea, existând pericolul de propagare a flăcărilor la întreaga locuință.
Pentru stingerea incendiului și înlăturarea efectelor s-a intervenit aproape două ore. S-au salvat bunurile dintr-o încăpere. Pompierii au îndepărtat pericolul de explozie, din interiorul casei fiind scoasă o butelie.
Informare preventivă:
Aceste evenimente pot fi evitate dacă sunt respectate următoarele măsuri de apărare împotriva incendiilor:
- desfăşurarea arderii numai pe timp de zi și în condiţii meteorologice fără vânt;
- arderea resturilor vegetale, a gunoaielor, deşeurilor şi a altor materiale combustibile se face în locuri special amenajate sau pe terenuri pregătite, cu luarea măsurilor ce se impun pentru împiedicarea propagării focului la vecinătăţi, asigurându-se supravegherea permanentă a arderii şi stingerea jarului după terminarea activităţii;
- colectarea vegetaţiei uscate şi a resturilor vegetale în grămezi, astfel încât arderea să poată fi controlată;
- executarea arderii în zone care să nu permită propagarea focului la fondul forestier/construcţii şi să nu afecteze reţelele electrice, de comunicaţii, conductele de transport gaze naturale, produsele petroliere ori alte bunuri materiale combustibile;
- curăţarea de vegetaţie a suprafeţei din jurul fiecărei grămezi pe o distanţă de 5 metri;
- asigurarea mijloacelor şi materialelor pentru stingerea eventualelor incendii;
- supravegherea permanentă a arderii;
- stingerea totală a focului înainte de părăsirea locului arderii;
- se interzice acoperirea focarelor cu pământ.
Nu uitați: focul se extinde cu repeziciune, mai ales dacă bate vântul și poate pune în pericol viața dumneavoastră și a celor dragi, dar și bunurile agonisite.