În școlile din comuna Ibănești, în perioada martie-mai 2022, se derulează, în parteneriat cu Primăria Comunei Ibănești, Parohiile comunei Ibănești cât și numeroase școli din județul Botoșani și din afara județului, proiectul educațional „Lumina Învierii” aflat la cea de-a II-a ediție, 2022.
Astfel, miercuri, 13 aprilie 2022, organizatorii concursului au realizat o activitate de înștiințare a cetățenilor din comună, cu privire la proiectul educațional care este în desfășurare. La activitate au participat elevi, părinți, profesori, directoarea școlii, doamna Mariana Magopeț, preoții comunității: Pr. Iftode Marian, Pr. Foca Claudiu, Pr. Mihai Bogdan, Pr. Berechea Ovidiu și preot invitat Chichioacă George, cât și Primarul Comunei Ibănești, Romică Magopeț.
„Proiectul Lumina Învieriieste aprobat de către Inspectoratul Școlar Județean Botoșani, la poziția numărul 58. Obiectivele acestui proiect sunt: stimularea interesului cadrelor didactice și a părinților față de sărbătoarea Învierii Domnului; cunoașterea de către cadrele didactice a punctelor de vedere formulate în legătură cu valoarea spirituală a Învierii Domnului; redescoperirea de către profesori, părinți și elevi a principalelor tradiții și obiceiuri pascale; menținerea unui parteneriat familie-școală ca relație echilibrată, fructuoasă progresiv în concordanță cu particularitățile intelectuale și individuale ale educabililor. Concursul se desfășoară pe trei secțiuni: creație plastică, creație literală și pictură icoană pe sticlă. Din categoria primei secțiuni, creație plastică, am expus și astăzi câteva desene și picturi ale elevilor participanți.Dorim ca prin proiectul „Lumina Învierii” să readucem în atenția copiilor Sǎrbǎtoarea Sfintelor Paști, cea mai importantǎ și solemnǎ dintre sǎrbǎtorile anului, cea care aduce omenirii speranța mȃntuirii și a vieții veșnice, prin sacrificiul lui Iisus Hristos.” a afirmat Prof. Preot Iftode Marian, organizatorul Proiectului.
În urma prezentării Proiectului educațional, Preoții invitați au dorit să acorde câteva cuvinte persoanelor prezente la activitate.
„Sărbătoarea cea mai mare și mai veche a creștinismului merită o activitate de acest fel, dincolo de ceea ce se desfășoară, sub aspect religios, în biserici. Învierea Domnului este temeiul credinței și al cultului bisericii, Învierea și Jertfa Domnului pe cruce sunt momentele cele mai importante ale răscumpărării noastre.” a afirmat Preot Chichioacă George, profesor al Seminarului Teologic Ortodox "Sf. Ioan Iacob" Dorohoi, care a dorit să prezinte părinților și mai ales viitorilor elevi absolvențioferta educațională a Seminarului.
„Învierea reprezintă Bucurie, pentru că primele cuvinte rostite au fost Bucurați-vă și Pace Vouă, iar mai mult decât să fim în bucurie și în pace nu ne dorim. Idealul de suferință, de multe ori ne aduce revoltă-atunci când suferim pentru că suntem bolnavi sau pierdem o persoană dragă. Suferința are și un alt scop, iar dacă este transmisă în mod pedagogic de către Hristos, asupra familiilor noastre sau chiar asupra noastră, are rolul de binecuvântare, ne poate aduce un folos duhovnicesc. Se spune că Dumnezeu a creat sufletul, nu moartea, a creat trupul, nu boala, de aceea să încercăm să gândim mai pozitiv, să știm să murim și să înviem în fiecare zi. Vă doresc sărbători cu pace!”, a spus Preot Foca Claudiu.
Spre sfârșitul simpozionului, Preotul Berechea Ovidiu a luat cuvântul, realizând un exercițiu cu toate persoanele prezente, prin care aceștia să-și ofere răspuns la două întrebări esențiale: Care este scopul dumneavoastră pentru acest an? și Care este scopul dumneavoastră până la sfârșitul vieții?
„Mulțumesc domnului Prof. Preot Iftode Marian pentru invitație. Am dorit să trec puțin peste baremele organizate de dumneavoastră pentru acest eveniment și provoc persoanele invitate să răspundă la două întrebări, pe care nu și le pun prea des. În urma răspunsurilor primite, observăm că pe plan apropiat, majoritatea și-au dorit lucruri care sunt importante pentru ei, lucruri care ne înconjoară, lucrurile acestea materiale care fac parte inevitabil din viața noastră. Pe plan îndelungat, ne gândim mai mult la lucrurile acestea duhovnicești. Mă bucur să văd că vă doriți mântuire, pentru că acesta ar fi cu adevărat răspunsul cheie al vieții voastre și al scopului nostru ca oameni în această lume. Să ne bucurăm de Învierea Lui Hristos și implicit, de învierea noastră! Vă mulțumesc!” a afirmat Preot Berechea Ovidiu.