Relația școală-familie-comunitate
Un copil este ca o sămânță de floare...
Cât de frumos va crește,
Cât de frumos va rodi,
Depinde de grădinarul
Care o va îngriji
În decursul zilei de miercuri, 13 aprilie 2022, Școala „Mihail Sadoveanu” din satul Dumbrăvița a organizat o acțiune de prevenire a delincvenței juvenile, fiind vizați părinții copiilor din localitate. Întrunirea a avut loc la Căminul Cultural din satul Dumbrăvița, participând: directoarea școlii, Mariana Magopeț, profesorii școlii, Șeful Postului de Poliție al comunei Ibănești, Maxîn Mihai, Primarul Comunei Ibănești, Romică Magopeț, cât și preoți din localitate și din afara localității: Berechea Ovidiu, Mihai Bogdan, Foca Claudiu, Iftode Marian, Chichioacă George.
Obiectivele urmărite în cadrul acțiunii sunt prevenirea săvârşirii de către elevi a unor fapte antisociale, conştientizarea elevilor cu privire la consecinţele unui comportament antisocial, îmbunătăţirea disciplinei în şcoală şi reducerea absenteismului şcolar.
Șeful Postului de Poliție al comunei Ibănești, Maxîn Mihai, a adresat câteva cuvinte copiilor și în special părinților prezenți: „Societatea ne arată că infracționalitatea nu are limite. Astfel, vin cu o rugăminte către părinți: fiți aproape de copiii voștri! Aproape nu în sensul de a le oferi tot ce au nevoie material, ci să ne oprim din activitățile zilnice care ne distrag(serviciu, griji) și să ne facem timp să-i ascultăm și mai important să îi înțelegem; să vedem cum percep ei schimbările prin care trec și cum îi afectează. Noi, Poliția Română, nu încetăm să realizăm activități de prevenire a delincvenței în fiecare casă din comună și cu fiecare copil. Vă mulțumesc pentru invitație și încă o data vă rog: acordați-le atenție copiilor dumneavoastră!”
„Delincvenţa juvenilă este o componentă a criminalităţii. Ea este un fenomen deviant, manifestat prin incapacitatea tinerilor de a se adapta în societate.
Cauzele apariției criminalității juvenile sunt:
- lipsa supravegherii permanentă de către părinţi și totodată lipsa afecțiunii;
- preocupări antisociale;
- necunoaşterea din timp a anturajului, a locurilor şi mediilor frecventate de tineri;
- lipsa unei legături permanente între familie şi şcoală;
- consumul de către unii minori de substanţe halucinogene, alcool, droguri;
-educația de acasă, supravegherea, problemele de acasă.
Au început să crească infracțiunile făcute de fete, fiind îngrijorător! Acest viciu criminal va recidiva în viața lor iar infracționalitatea va persista.
Problemele grave apar în familiile vulnerabile și cele dezorganizate. Aveți grijă de familiile dumneavoastră și nu uitați că sunteți responsabili de comportamentul lor de mai târziu! Aveți o relație de apropiere și plină de afectivitate față de copii!”, a afirmat Primarul Comunei Ibănești, Romică Magopeț.
Toate persoanele prezente au primit pliante de informare.
Pentru majoritatea copiilor, familia este locul protector în care se nasc, care le asigură existența și afecțiunea de care au nevoie pentru a supraviețui, a crește, a-și dezvolta personalitatea. Copilul mic învață prin imitație, având ca model comportamentul și limbajul adulților. De aceea, viața în familie constituie prima şcoală pentru copii. Deci dragi părinți, gândiți-vă bine ce fel de exemplu dați copiilor. Feriți-i de certuri, de scandaluri, de vorbe urâte, de violență, de consumul de alcool cu toate urmările lui! Nu uitați că sunteti responsabili de comportamentul lor de mai tarziu.