La început de iunie, Dorohoiul a cântăt folk! Portalul de muzică folk dorohoian a apărut, printre picături de ploaie, pe data de 4 iunie 2022, ora 16:30, în Piațeta Grigore Ghica, sub numele de Doro Folk, cu scopul exprimat de a promova acest gen muzical. Melodiile cântate de oamenii simpli și sensibili s-au materializat într-un eveniment folk de excepție. Muzica folk a constituit pentru tinerii dorohoieni un gen de suflet, pentru că a îmbinat într-un mod melodios vocile lor pătrunzătoare, poezia, mesajul și linia melodică.
Publicul a fost unul de toate vârstele și a rezonat cu ușurință în muzica folk, implicându-se total în spectacol și creând un concert special, un concert de stare. Iubitorii acestui gen muzical s-au bucurat de o după-amiază plăcută, deosebită, conturată de trei grupuri de tineri talentați: grupul de instrumentiști al Asociației „Lumină pentru copii”, Școala Gimnazială Cornerstone și Doro Folk. În formula TRIO, grupurile au creat o după-amiază memorabilă, în care tinerii au intonat hiturile cu care au crescut, care i-au acompaniat în cele mai importante clipe din viața lor și pe care au vrut să le audă în mod repetat prin interpretarea, chitara și vocea unică.
Grupul de chitariști, Doro Folk, coordonat de Ana Camelia Mihăilă Andrieş, cu dorința declarată de a face din această ediție o experiență marcantă atât pentru public, cât și pentru muzicieni, a cuprins tineri talentați de toate vârstele, de la 7 până la 30 de ani. Coordonatoarea grupului a inițiat acest demers în urmă cu 8 ani, atât pentru sprijinirea acestui gen muzical, cât și pentru lansarea de noi talente, declarând: „Muzica face parte din mine, chitara reprezentând pasiunea mea de suflet încă din vremea copilăriei. Consider că muzica folk e mai aproape de suflet, stabilind o legătură autentică între noi și natură.”
O selecţie din cele mai apreciate hituri ale genului sau melodii pop-folk - majoritatea foarte cunoscute şi apreciate de public... Promovarea muzicii folk a fost întotdeauna fundamentată de dragostea profesorilor pentru copii și pentru poporul român. Aceștia „au iubit românește”, realizând un spectacol manifest pentru celebrarea vieții, a naturii și a sufletului. Maratonul muzical s-a desfășurat pe o durată de aproximativ 2 ore, iar participanții au ascultat „best of” al fiecărui grup la această manifestație.
Strategia de extindere şi diversificare a activităţilor de Ziua Internațională a Copilului a atins cât mai multe categorii de public, punând în valoare și Atelierul de Creație, Cântec și Culoare. În cadrul acestui atelier, pasionații de meșteșug tradițional au avut ocazia de a se delecta cu expoziția de păpuși cu specific național, unde învățarea și munca au devenit sinonime cu relaxarea. Expoziţia a fost una originală, rodul unei bune pasiunii a dnei Ana Camelia Mihăilă Andrieş, atrasă de multe domenii, printre care şi păpuşile îmbrăcate în costume populare.
Muzica folk este o parte a existenței tănărului român. Aceasta a reprezentat, mai ales pentru oamenii sensibili, o posibilitate perfectă de a-și exprima liber trăirile, de a se simți independenți și în largul lor, prilej pentru tinerii dorohoieni de a-și expune talentul. De aceea, vă invităm să vă îndreptați în continuare centrul de interes asupra evenimentului de pe 5 iunie 2022, ora 13:00, intitulat „Folk de vară”! (Petruța C.)