Zilele Copilului nu sunt o perioadă, nici un sezon, ci o stare de spirit. Căci sunt acea stare de spirit, care ne îndeamnă să fim mai empatici, mai plăcuţi şi mai mărinimoşi. Trebuie menționat faptul că inocența care însoțește vârsta copilăriei surprinde mereu prin surâs și candoare. Copiii au felul lor de a vedea lumea și sunt singurii cărora nu le este frică de viitor. Și-au zidit fericirea pe lumea de poveste, duioasă și nebună pe care spectacolul de pe data de 4 iunie 2022 l-a presupus.
Programul artistic a debutat cu ora 18:00, la scena amplasată lăngă Catedrala Adormirea Maicii Domnului. Frumos, sincer și luminos, au performat copiii dorohoieni în atmosfera de joc, de veselie, plină de surprize. Secretul a fost jocul. Copiii au privit spectacolul ca pe un joc creativ, în care și-au impus propriile reguli și avantaje. O lume de miracole și de uimire, nespus de nouă, proaspătă și uluitoare...
Atmosfera a fost întreținută de artiștii, care au însuflețit setea idelurilor de frumusețe, de dragoste a publicului-țintă. Participanții au umplut inimile spectatorilor de copilărie, trăind momentele la intensitate maximă. Momente de candoare, momente de vis susținute de:
- Complexul de apartamente „CASA MEA”;
- Complexul de apartamente „AMICII”;
- Colegiul Național „Grigore Ghica”;
- Trupele de dans popular și soliști vocali instruiți de prof. Alin Chiorăscu;
- Fanfara din Vorona;
- Trupele de dans instruite de prof. Constantin Dicu;
- Armonie de chitară – coordonator prof. Liviu Ciulei;
- Trupa Terța;
- FloSepTic;
- Ansamblul de dansuri „Struguraș” din municipiul Ungheni – Republica Moldova.
Evenimentul a debutat cu Complexul de apartamente „CASA MEA”, avându-i ca reprezentanți pe Asaftei Andrei și Pirtică Răzvan cu melodia „Copilăria”, coordonați de instructorii de educație Bălinișteanu Lili și Zub Anamaria, și pe dansatorii coordonați de instructorii de educație Ciubotariu Irina și Sandu Daniela, cu dansul „Bella Ciao”.
Secretele au început să se dezvăluie rând pe rând, întreaga suflare dorohoiană fiind prezentă la exprimarea cea mai pură a sentimentelor copiilor români, prin cântecul „Țara mea – un colț de rai”, intonat de către Complex de apartamente „AMICII” și coordonat de către instructorii de educație Alexoaie Claudia și Filip Mihaela. Cu dragoste pentru arta poporului nostru, grupul a interpretrat o creație folclorică autentică, de certă valoare artistică.
Conceperea unui spectacol pe tema copilăriei a reprezentat o inițiativă comună, la care au subscris părinți, reprezentanți ai oficialităților, dar și elevi ai Colegiului Național „Grigore Ghica”. Vocile calde și vibrante ale Evelinei Rogozneac, ale Andreei Antochi și ale Denisei Tănase ne-au învăluit cu talent, interpretând cu propria personalitate, trăind muzica şi redând-o celorlalţi, întru emoţie, cu seriozitatea, profesionalismul, cu pasiunea, seninătatea celui care simte frumosul vieţii.
Emoțiile imaginilor de grup s-au contopit într-un eveniment al bucuriilor, al rememorărilor și al speranțelor. Trupele de dans popular și soliști vocali instruiți de prof. Alin Chiorăscu au însumat caracterul poporului român, regăsit în dansurile naționale, caracterizate de: sensibilitate, ambiție, fantezie, obiceiuri. Cosmina Lupu, Delia Ciubotariu, Lavinia Murariu, Mihnea Apopei, Alexandra Darie, Gabriela și Georgiana Munteanu, Alesia Spînu, Ichim Gelu și Stejărelul Dumeni au valorificat și promovat creațiile folclorice autentice. Cultura populară românească, prin forma și funcția ei specifică, a marcat seara printr-o gamă diversă de momente, precum Fanfara din Vorona. Dragostea pentru folclorul românesc, pentru tradițiile, cântecele și dansurile străvechi a fost cel mai de preț lucru pe care grupul l-a valorificat pe parcursul momentului său. Au realizat un moment de neuitat, prin măiestria cântecelor pe care le-au interpretat.
Printre trupele de dans și elevii instruiți de prof. Constantin Dicu, s-au numărat trupa Sparks, trupa New Stars, trupa Caliente, trupa Together, Grădinariu Alexia și Ilucă Larisa. Pentru că au inspirat foarte multă grație și emoție, soliștii și trupele care au evoluat pe parcursul spectacolului au fost: Daria Apostol, Octavian Apostol, Tudor Axinte și trupa Terța, formată din Marina Cojoceanu, Tudor Crețu, Alin Poraicu, Robert Tiliban și Rareș Moșneguțu.
Momentele care au încheiat prima parte a spectacolului au fost reprezentate de FloSepTic și Ansamblul de muzică și dans popular „Struguraș”. Determinat să-și depășească propriile limite și să schimbe ceva, tănărul artist dorohoian Florin Ignat, sub pseudonimul de FloSepTic a avut prima evoluție scenică. Dansul popular românesc, atât de variat ca stil, tempo și ritm, a fost o manifestare plină de forță și vitalitate pusă în scenă de Ansamblul de muzică și dans popular „Struguraș”, care a dat startul celei de-a doua etape a spectacolului.
Conduși de aceste gânduri, dorohoienii au sărbătorit împreună Ziua Internațională a Copilului, alături de copii de toate vârstele. Le mulțumim tuturor elevilor, care cu muncă, perseverență și talent, s-au implicat în inițierea și desfășurarea spectacolului. (Petruța C.)