Primarul Cătălin Flutur a declarat că nu e mulţumit de decizia care s-a luat privind eutanasierea celor 230 de câini fără stăpân, deoarece aceasta a afectat imaginea oraşului Botoşani. Flutur consideră că nu a fost o măsură creştinească, însă nu a ştiut de acest lucru decât după ce a fost informat de ziarişti, care i-au cerut părerea despre această acţiune, scrie botosaninews.
“Regret nespus cele întâmplate, de fapt, regret amploarea luată şi, cînd spun regret nespus, acest lucru e pentru că avem de a face cu un tip de dileme în municipiu. Avem petiţii de la cetăţeni, asociaţii de proprietari, de la şcoli în care ni se spune să luăm măsuri cu maidanezii din oraş, iar pe de altă parte, nu avem nicio petiţie care să ne zică să-i lăsăm pe străzi”, a declarat primarul Cătălin Flutur. El a mai adăugat că legea actuală este neclară. Pînă în 2008 era o lege prin care câinii comunitari erau prinşi şi aduşi la padoc, erau îngrijiţi timp de şapte zile si daca după această dată nu venea nimeni sa-i infieze, puteau fi eutanasiaţi. Acum nu mai este valabilă această lege şi a precizat că este necesară apariţia unei legi speciale care să reglementeze situaţia câinilor fără stăpân deoarece o lege fără norme nu poate să opereze. Primarul consideră că nici viceprimarul Florin Ghiorghiţă, nici şeful SPAZBA Botoşani, Eugen Turcanu nu sunt vinovaţi de această situaţie, precizînd că viceprimarul a pus doar viza iar cel care a considerat că este necesară eutanasierea câinilor este medicul veterinar. Potrivit primarului, cainii de la padocuri erau bolnavi şi se impunea eutanasierea lor pentru stoparea unui focar de infecţie. În luna aprilie, mortalitatea a fost de 61 de câini şi 27 câini în primele trei zile din luna mai.
“Vă garantez că prima dată când vom avea un caz nefericit, o persoană muscată de un caine comunitar, vom avea aceleasi discutii şi se va spune că autoritatea locala nu ia masuri, ca Ministerul Sanatatii si spitalul cheltuie bani pentru ingrijirea lor… Regret foarte mult imaginea care s-a pus asupra oraşului pentru că ani de zile m-am zbătut s-o schimb”, a mai spus Cătălin Flutur.
Flutur susţine că timp de trei luni municipalitatea nu a avut contract nici cu medic veterinar, dar nici cu vreo firmă de ecarisaj şi că acesta ar fi motivul pentru care cânii s-ar fi îmbolnăvit.
“Sunt mâhnit de celer întâmplate, pe de o parte, dar pe de altă parte a fost o decizie a unei persoane care era singura în măsură să spună ce să facem acolo. Nu avem bani prinşi în buget pentru tratamente consistente făcute la câini. Nu există banii aceştia, dar nici nu ne-am propus acest lucru, pentru că nu suntem spital“, a adăugat primarul.
Cătălin Flutur susţine că acţiunea de prindere a câinilor comunitari va continua în oraş şi că aşteaptă ca toţi cei implicaţi să decidă dacă ceea ce s-a întâmplat a fost sau nu corect. La padocuri se va face o dezinfecţie pentru stingerea focarului. (DorohoiNews.ro)
“Nu este decizia mea, pentru că nu puteam să facem altceva. Este decizie de procedură. Regret clar incidentul care s-a petrecut în momentul de faţă cu ONG-urile şi asta vine fix la câteva zile după ce am spus că am avut o colaborarea bună cu ONG-urile”, a mai spus Flutur.