Dorohoi News Logo

Supraveghează-ți copilul în permanență! O clipă de neatenție îl poate transforma într-o victimă a unui accident casnic - FOTO

pompieri 08

Dacă folosiți plita cu lemne pentru a găti, un jar sau o scânteie pot incendia lucrurile din cameră, iar copilul să sufere arsuri sau să se intoxice cu fum.

Probleme serioase pot să apară dacă micuțul cade pe plita încinsă sau pune mâna pe portița sobei fierbinte.

Aparatele electrocasnice mici, cu suprafața încinsă, cum ar fi placa de păr, ondulatorul, fierul de călcat, cănile electrice, lasă urme dureroase, dacă sunt atinse din greșeală sau curiozitate.

Nici în preajma aragazului, mai ales atunci când este în funcțiune, cel mic nu este în siguranță. Cel mai mare risc este să tragă cratițele, oalele sau tigăile de pe foc și să-și verse pe el conținutul fierbinte.

Lichidele fierbinți – ceaiul, cafeaua, uleiul încins reprezintă cauza cea mai răspândită a opăririlor la copii, iar astfel de accidente se petrec, de cele mai multe ori, în bucătării, în timpul pregătirii sau chiar servirii mesei.

Curiozitatea sau dorința de a imita adulții și de a folosi chibriturile, brichetele, candelele sau lumânările, a transformat, din joacă, în scrum multe case sau bunuri din gospodăriile părinților. Trist este că în urma unor astfel de evenimente provocate din joacă unii copilași și-au pierdut viața. Rămași pentru o clipă fără supravegherea părinților, mulți copii s-au intoxicat cu substanțe toxice sau alcool, s-au înecat, au căzut de la etaj, s-au rănit ori au înghițit corpi străini.

Incidente ca cele descrise pot fi prevenite. Acesta a fost și motivul pentru care pompierii botoșăneni s-au întâlnit, astăzi, cu părinții și copiii din comuna Lunca, în cadrul unei noi activități de informare și educare preventivă  a campaniei „Un cămin sigur pentru copilul tău”.      

În timp ce adulții au învățat cum să prevină accidentele casnice sau cum să acorde primul ajutor în astfel de situații, cei mici au participat la activități interactive cu rol educativ în domeniul situațiilor de urgență, conduse de mascota inspectoratului, pompierul Sam. Îmbrăcați în costume de intervenție, micii pompieri au trecut printr-un tunel, au salvat un ursuleț sau un cățeluș de pluș de pe tobogan, au alergat printre jaloane şi au stins un incendiu imaginar.  La final au fost răsplătiți cu dulciuri și multe aplauze.

Pompierii le-au vorbit copiilor și despre cum pot să prevină o situație de urgență sau cum trebuie să se comporte în cazul producerii unui eveniment nedorit, dar și cum să procedeze atunci când descoperă muniție rămasă neexplodată.

Toți cei prezenți au avut posibilitatea să învețe practic să acorde primul ajutor. La sfârșitul întâlnirii, fiecare participant a primit câte o broșură, realizată de Inspectoratul pentru Situații de Urgență (ISU) Botoșani cu sprijinul „Fundației pentru SMURD”, care conține sfaturi pentru prevenirea accidentelor casnice.

Unic la nivel național, proiectul își propune prevenirea accidentelor casnice în care sunt implicați copiii sub 5 ani. Dezvoltarea conceptului de cămin sigur pentru copilul tău a fost impusă de faptul că, în ultimii ani, tot mai mulți copii botoșăneni au ajuns la spital după ce s-au intoxicat cu substanțe toxice, s-au opărit, au înghițit corpi străini ori au suferit diferite traumatisme. Având în vedere faptul că broșura conține zece sfaturi utile pentru părinți, data de 10 a fost declarată ziua campaniei. Activitatea de astăzi s-a bucurat de sprijinul Primăriei Comunei Lunca, Serviciului Voluntar pentru Situații de Urgență Lunca, cadrelor didactice de la școlile din comună și satele aparținătoare, dar și al Mirabelei Ciaia, voluntar în cadrul programului național „Salvator din pasiune”.

local
Ultimă oră Toate Știrile
Redacție Versiune web