Dorohoi News Logo

Artistul dorohoian Aurelian Antal a plecat de lângă noi. Drum bun, maestre!

Aurelian Antal

A plecat de lângă noi un cunoscut artist local și național, cetățean de onoare al municipiului Dorohoi la vârsta de 75 de ani. 

Aurelian Antal a fost un artist deplin, în adevăratul sens al cuvântului, cu o bogată activitate artistică, recunoscut în grupul select şi exclusivist al artiştilor plastici din România, dar care s-a remarcat printr-o tehnică specială, pe care el a inventat-o, unică în lume, aşa-zisa pictură chimică, prin care a reuşit să creeze numeroase opere de artă. 

Născut în Ardeal, dar dorohoian prin adopţie, Aurelian Antal are în spate o bogată activitate artistică, valoarea sa fiind recunoscută în grupul select şi exclusivist al artiştilor plastici din România. Pe lângă nenumăratele picturi şi sculpturi, unele dintre ele monumentale, Aurelian Antal s-a remarcat printr-o tehnică specială, pe care el a inventat-o, unică în lume, aşa-zisa pictură chimică, prin care reuşeşte să creeze opere de artă combinând anumite substanţe pe suprafeţe metalice. Nu în ultimul rând, Aurelian Antal are o bogată activitate didactică, obţinând rezultate deosebite cu copiii avuţi în îndrumare.

 „Chiar dacă m-am născut în Ardeal, eu aici în Dorohoi am muncit şi am transpirat, până să ajung ceea ce sunt”, spunea artistul.

În 2011, artistul a devenit cetățean de onoare al municipiului Dorohoi. De-a lungul anilor, el a obținut nenumărate premii pentru operele sale: medalia de aur, la Leipzig, pentru cel mai deosebit set ceramic de cafea, medalia de excelenţă pentru design ambiental, la Bruxelles (1978); premiile I, pe ţară, la concursurile de creaţie industrială în domeniul ceramicii fine, între anii 1980-1988; medalia de bronz, pentru grafică, în anul 1992; premiul „Talerul de argint” în cadrul „Salonului de Toamnă”de la Cholet, în Franţa (1993); nominalizarea juriului din Cholet pentru noutate, în domeniul artelor plastice, datorită interpretării muzicale prin sculptură (1996); premiul I, obţinut la Madrid, în Spania (2005); premiul „Eminescu” şi medalia „Teiul de Argint” a Editurii Geea, pentru activitate în domeniul artelor vizuale (Botoşani, 2006).

local
Ultimă oră Toate Știrile
Redacție Versiune web