Dorohoi News Logo

Ziua Națională a României sărbătorită cu mândrie și emoție în suflet în comuna Ibănești! - FOTO

Ziua Nationala saratorita la Ibanesti_03

Cu ocazia Zilei Naționale a României, ibăneștenii s-au adunat cu mic cu mare pentru a sărbători această zi deosebit de importantă pentru toți românii.

 Însemnătatea zilei a fost marcată printr-un program cultural-artistic, în cadrul căruia elevii comunei Ibănești au prezentat un recital de cântece și poezii patriotice menite să sublinieze semnificațiile zilei de suflet a românilor. Pe lângă acesta, a avut loc și un concurs de pictură în cadrul căruia copiii și-au dovedit talentul prin transpunerea valorilor naționale ale României în desenele realizate.

La această manifestare au participat: primarul comunei Ibănești-Romică Magopeț, doamna Director-Magopeț Mariana, domnul Claudiu Păvăleanu, domnul Doru Pogoreanu, domnul Viorel Crudu, domnul Virgil Bordei și preotul paroh Foca Mihai-Claudiu.

„Dragi ibăneșteni,
Este o zi importantă astăzi pentru întreaga noastră comunitate, pentru că am hotărât să sărbătorim  ziua de 1 decembrie. Este un eveniment de o importanță majoră pentru noi toți prin conotațiile acestei zile, deci este o zi cu profunde semnificații, o zi în care  ne arătăm recunoștința față de înaintașii noștri care au făcut posibilă Unirea și trebuie să apreciem la maxim sacrificiul pe care l-au făcut  pentru a putea realiza această Unire. 

În istoria  neamului românesc există foarte multe zile cu semnificații  importante pentru noi, dar de departe cea mai importantă este această zi de 1 decembrie, ziua de suflet a poporului român.
Unirea de la 1 decembrie 1918, ce a dus la formarea României Mari a fost înfăptuită de către popor și pentru popor, iar ceea ce înfăptuiește poporul poartă pecetea veșniciei.  În urma realizării  acesteia și a  întemeierii naționalității române s-a creat o singură Românie, poporul român dând lumii un nou stat.
Ne-am întâlnit astăzi pentru a transmite acest spirit de neam și  de țară mai departe pentru ca și dumneavoastră la rândul vostru să o faceți. Ziua de 1 decembrie este un îndemn la iubire de patrie, la sacrificiu, la muncă, la onestitate și nu în ultimul rând la unitate, pentru că  asta simbolizează ziua de 1 decembrie. 

Aceștia suntem noi și identitatea noastră națională, suntem români!
Iubiți țara, limba și neamul românesc!
La mulți ani, România!
La mulți ani, Ibănești!
La mulți ani, tuturor românilor !”
a spus primarul comunei Ibănești, Romică Magopeț

„Sunt fiul satului Ibănești și sunt mândru că mă aflu astăzi aici. Ziua Națională a României trebuie să fie pentru dumneavoastră ca o zi de naștere, de ceea trebuie sărbătorită  ca și cum vă sărbătoriți ziua de naștere. Să nu uitați că sunteți români, să fiți mândri că sunteți români, să nu uitați că pentru neamul românesc, strămoșii noștri au dat jertfa de sânge pentru ca noi să trăim într-o țară liberă și independentă. Prin jertfa lor, ei au pus piatra de temelie a acestui neam, iar datoria noastră este să continuăm. Să nu uitați că  singura dragoste necondiționată  este dragostea de neam și țară. Suntem datori stămoșilor noștri de a cotinua ceea ce au înfăptuit și de a lăsa mai departe copiilor noștri. Din partea Garnizoanei Botoșani și a domnului colonel Ovidiu Damian, o să vă transmit: La mulți ani, sărbători frumoase, să vă bucurați  și să trăiți frumos în această țară liberă și independentă” a adăugat domnul Claudiu Păvăleanu.

„Sunt emoționat să văd atâta frumusețe aici, sunteți frumoși în straiele populare și după ani de zile să vedem că ducem mai departe ceea ce înseamnă a fi român. 1 decembrie este finalul unei lupte îndelungate  și aici mă refer la faptul că  urmează după marea încleștare europeană  a Primului Război Mondial în care și ibăneștenii au fost prezenți. O să vedeți, când o să studiați la istorie că Ibăneștiul, Dorohoiul, Botoșaniul este prezent în toate marile momente ale istoriei naționale și aici mă refer și la Războiul de Independență 1877 și la Primul Război Mondial. Acum, ieșind la pensie, am înființat o editură și prima carte pe care am scos-o este cartea preotului Hodoroabă. El a fost preotul Regimentului nr. 69 Dorohoi cu care am mers pe front...a scris în carte toate momentele trăite de el. Acesta a fost la căpătâiul locotenentului Olinescu când și-a dat suflarea pentru  patrie, murind pe front... ” a spus domnul Doru Pogoreanu

local
Ultimă oră Toate Știrile
Redacție Versiune web