Dorohoi News Logo

Update ora 23:00: Au fost redate circulației șapte tronsoane de drumuri naționale și 16 de drumuri județene

Drumuri_1

Din seara zilei de miercuri, 6 aprilie 2023, au fost redate circulației șapte tronsoane de drumuri naționale și 16 de drumuri județene, astfel:

DRUMURI NAȚIONALE:

1. DN 28 B Botoșani – limită cu județul Iași
2. DN 29 B Botoșani – Dorohoi
3. DN 29 A Dorohoi – limită cu județul Suceava;
4. DN 24 C Ștefănești – Manoleasa ( doar autovehiculele cu tonaj mai mic de 3,5 tone)
5. DN 29 Săveni – Manoleasa ( doar autovehiculele cu tonaj mai mic de 3,5 tone)              
6. DN 29 E Stânca - Vama Stânca ( doar autovehiculele cu tonaj mai mic de 3,5 tone)
7. DN 29 C Cucorăni – Mihăileni( doar autovehiculele cu tonaj mai mic de 3,5 tone)

DRUMURI JUDEȚENE  

1. DJ 292 Dorohoi-Podeni;
2. DJ 292A Corlateni-Dimacheni;
3.  DJ 292 Saveni Vorniceni;
4. DJ 298 Vorniceni-Dumeni-Dragalina;
5. DJ 297 Talpa-Sulita;
6. DJ 296 Cismea-Roma;
7. DJ 208C Canton Rai-Vorona-Joldesti;
8. DJ 291C Dorohoi-Racovat;
9. DJ282A DN29D-Ionaseni-Mascateni;
10. DJ 208H Corni-Vorona;
11. DJ291 Hutani-Bucecea;
12. DJ 282 Saveni-Draguseni;
13. DJ 282 Trusesti-Todireni-Rauseni;
14. DJ 282H Rauseni-Rediu;
15. DJ 282 Trusesti-Dangeni;
16. DJ 207N Curtesti-Oraseni-Cristesti.

Decizia a fost analizată și stabilită în cadrul ședinței extraordinare a Comitetului Județean pentru Situații de Urgență Botoșani, care s-a desfășurat la sediul ISU Botoșani, în această seară.

Pe celelalte drumuri județene și naționale circulația rămâne, în continuare, închisă. În consecință, recomandăm cetățenilor, înainte de a se porni la drum, să se informeze doar din surse oficiale dacă se circulă pe ruta respectivă și să respecte indicațiile autorităților.

Comitetele Locale pentru Situații de Urgență au intervenit, în cursul zilei de astăzi, cu mijloace auto proprii și utilaje închiriate de la operatorii economici pentru deszăpezirea drumurilor sătești și comunale, în vederea asigurării accesului la cazurile medicale și alte situații de urgență apărute. Aceste acțiuni vor continua până când vor fi redate circulației toate drumurile.

Pompierii, polițiștii de frontieră, jandarmii, polițiștii, militarii din cadrul UM 01189 și UM 01251, voluntarii din cadrul proiectului național „Salvator din Pasiune”, angajații Ocolului Silvic Mihai Eminescu, Serviciile Voluntare pentru Situații de Urgență și drumarii au continuat și astăzi să intervină pentru salvarea persoanelor înzăpezite pe drumurile naționale și județene. În acest moment, nu mai există persoane sau autoturisme surprinse în trafic.

Cea mai dificilă misiune s-a derulat pe DN 29 Botoșani – Suceava. În această zonă, s-a intervenit mai bine de 24 de ore pentru scoaterea din nămeți a 223 de persoane și peste 100 de autovehicule. La misiuni au participat și echipajele venite în sprijin de la ISU Suceava, cu o șenilată și o autospecială transport personal și victime multiple. În zonă a ajuns și prefectul județului Botoșani, Sorin Cornilă.

97 de persoane sunt în continuare adăpostite temporar la Primăria Manoleasa, Primăria Unțeni, Sala „George Enescu” Dorohoi, Spitalul Municipal Dorohoi, Primăria Dersca, Primăria Românești, Primăria Tudora, Primăria Mileanca, Centrul de Zi Ștefănești, Primăria Trușești, Primăria Mihălășeni, Primăria Ungureni și la o fermă din Ripiceni.

Pompierii botoșăneni au mai intervenit astăzi, în alte 34 de situații de urgență generate de căderile masive de zăpadă. Este vorba de îndepărtarea a 31 de arbori care au cedat sub greutatea zăpezii și au căzut peste mașini, fire electrice sau pe partea carosabilă, dar și pentru degajarea zăpezii de pe acoperișurile unor clădiri.

Până în acest moment, s-au înregistrat, în total, 1279 de apeluri de urgență. Multe dintre acestea anunțau aceeași situație. O parte dintre cazuri au fost direcționate către drumari și serviciile voluntare pentru situații de urgență. 

Potrivit informațiilor oferite de furnizorul de energie electrică sunt afectate partial sau total 10 localități, respectiv: Ripiceni, Botosani, Mascateni, Zaicesti,  Cucuteni, Zlatunoaia, Todireni, Hlipiceni, Rauseni, Leorda, cu 1589 de abonați.

Polițiștii sunt prezenți  24 din 24 de ore în zonele în care circulația este restricționată din cauza condițiilor meteorologice. 

Vă recomandăm să respectați indicațiile acestora și să nu încercați să pătrundeți pe drumurile închise circulației, întrucât există riscul să rămâneți blocați în zonele respective.

Din cauza condițiilor meteorologice nefavorabile, circulația prin PTF Costești-Stânca, PTF - Lipcani- Rădăuți Prut, PTF Sculeni-Sculeni şi PTF Racovăţ - Diakivtsi este momentan restricționată.

Polițiști de frontieră, jandarmi și polițiști asigură permanența în cadrul filtrelor rutiere instituite la ieșirile din localități. Scopul acestora este de a nu permite accesul autovehiculelor pe drumurile închise circulației publice pentru a preveni evenimentele nedorite.

Decizia a fost luată pentru protejarea vieții cetățenilor, care ar putea rămâne blocați pe drum, în propriile autovehicule şi este valabilă până când condițiile meteo vor permite ridicarea restricțiilor.

Jandarmii acționează în filtrele rutiere, împreună cu polițiștii botoșăneni, în misiunile de menținere a ordinii și liniștii publice.

În continuare, toate structurile Ministerului Afacerilor Interne și ale Ministerului Apărării Naționale, autoritățile locale, precum și celelalte instituții cu rol în gestionarea situațiilor de urgență generate de fenomenele meteo extreme, dar și furnizorii de utilități publice lucrează, în sistem integrat, pentru a asigura un răspuns operativ la solicitările cetățenilor.

Administrația Națională de Meteorologie a emis o atenționare meteorologică tip Cod Galben, valabilă pânâ mâine, la ora 12:00. 

Conform meteorologilor, în județul Botoșani, va continua să ningă, se va depune un nou strat de zăpadă și se va forma polei. Vântul va sufla, la rafală, cu 40 – 60 km/h și va viscoli zăpada.

Pentru a gestiona în mod operativ situațiile de urgență care ar putea apărea din cauza fenomenelor meteorologice periculoase, pompierii botoșăneni vor fi la datorie, pregătiți să intervină cu mijloacele tehnice din dotare.

Pentru a preveni situațiile de urgență, recomandăm cetățenilor respectarea următoarelor măsuri:

- evitați deplasările pe timp de viscol şi ninsoare puternică, însă dacă acest lucru nu este posibil, informați-vă, în prealabil, asupra condițiilor de drum;
- înainte de plecare, asigurați-vă că sistemul de încălzire funcţionează, rezervorul de combustibil este plin, iar autovehiculele sunt echipate corespunzător pentru circulaţia în condiţii de iarnă (anvelope specifice sezonului rece, lanţuri antiderapante, lopată, săculeţ cu nisip etc.);
- urmăriți la posturile radio/tv buletinele meteorologice şi recomandările autorităţilor. 

Informații despre modul de comportare în cazul producerii unor situații de urgență sau alte date utile despre manifestarea fenomenelor meteorologice periculoase pot fi obținute prin accesarea portalului fiipregatit.ro sau prin intermediul aplicației DSU, care poate fi descărcată gratuit din Google Play Store și AppStore.

local
Ultimă oră Toate Știrile
Redacție Versiune web