Dorohoi News Logo

A plecat de lângă noi un cunoscut profesor local, cetățean de onoare al municipiului Dorohoi

DSC06450

Rămas bun, domnule profesor Mandachi C. Ilarion !
S-a născut la 1 septembrie 1934 în comuna Drăguşeni din fostul judeţ Dorohoi. 
Studii: Şcoala Primară nr. 1 de băieţi „Gh.Asachi” Dorohoi (1942-1946); gimnaziul la Liceul „Gr.Ghica VV” Dorohoi unde a urmat şi primele clase de liceu. În 1952 a dat examen de admitere la Şcoala Medie Tehnică de Cultură Fizică din Galaţi, absolvită în 1956. Între anii 1960-1963 a urmat cursurile  Facultăţii de Educaţie Fizică Iaşi, absolvită ca şef de promoţie.
Activitate: Profesor de educaţie fizică la şcolile din oraş. Antrenor de baschet, a promovat cu echipa de baschet fete a Liceului „Gr.Ghica” în divizia A; a participat la 15 finale de campionate naţionale în sportul de performanţă; în 1969 a fost cooptat ca antrenor al lotului naţional de junioare  pentru campionatele europene; a fost corespondent sportiv (20 de ani) pentru oraşul Dorohoi la cotidianul central „Sportul popular”, „Sportul”, ca şi la „Zori noi” (Suceava), „Clopotul” (Botoşani), „Viaţa” (Botoşani) etc. 
Distincţii: Merite în activitatea sportivă (1966), Diploma de profesor fruntaş (1968), Diploma de onoare pentru întreaga activitate acordată de Min. Tineretului şi Sportului (1999) Diploma de antrenor onorific al oraşului Dorohoi (2003), Diploma de Excelenţă acordată de Fac. de Ed. Fizică  a Univ. Al.I. Cuza Iaşi (2004) ş.a.

În anul 1994 s-a pensionat, dedicându-se în continuare studierii istoriei oraşului Dorohoi. Împreună cu soţia sa Dorina Mandachi au elaborat mai multe volume despre şcolile, sportul, personalităţile şi istoria Dorohoiului. În colaborare cu prof. Gheorghe Grigoraş şi prof. Vasile Coţofrei au editat volumul  Dorohoi 600. File de monografie (Edit. TIPO-AND, Dorohoi). Având în vedere activitatea depusă, pentru implicarea în viaţa comunităţii locale și în actiunile culturale organizate, în anul 2020, Primăria Municipiului Dorohoi i-a conferit titlul de „Cetățean de Onoare al municipiului Dorohoi’’.

În aceste momente grele pentru familie și pentru cei care l-au cunoscut și prețuit, Primăria municipiului Dorohoi, transmite cele mai sincere condoleanțe.

Dumnezeu să-l odihnească în pace!

local
Ultimă oră Toate Știrile
Redacție Versiune web