Medicul Liliana Teodoriu (52 de ani) din Dorohoi, este angajat al Casei Judeţene de Pensii din anul 2001 când a venit prin transfer de la Casa de Pensii Vaslui. De 10 ani, ea este cea care conduce comisia de evaluare a capacităţii de muncă şi stabileşte cine poate beneficia de pensie pe caz de boală. Plătită cu un salariu lunar de 2300 de lei, doctoriţa a început să jecmănească bolnavii care intrau în comisia de evaluare, susţin şefii săi care au înregistrat 40 de reclamaţii numai de la începutul anului pe numele său.
„Pensionarii se plângeau că doctoriţa le cere bani ca dosarul de pensionare să le rămână la plată. Cei care refuzau erau amânaţi, ţinuţi la uşi sau ameninţaţi că vor rămâne fără indemnizaţie. Ea tăia şi spânzura la comisie", a spus Ştefan Dodiţă, directorul Casei Judeţene de Pensii (CJP) Botoşani care susţine că i-a sesizat în luna februarie pe procurori cu privire la practicile neortodoxe ale subordonatei sale, scrie adevarul.ro.
Şeful CJP susţine că i-a acordat doctoriţei o mustrare scrisă în luna aprilie şi i-a diminuat salariul cu 5% pe două luni, în mai, „pentru că întârzia la serviciu şi se purta necuviincios cu pensionarii".
Două ore şi jumătate au numărat poliţiştii cei 153.700 de lei, 26.300 de USD, 40.180 Euro, 40 de lire sterline şi 10 franci elveţieni găsiţi aseară de procurori în cele două locuinţe ale doctoriţei Liliana Teodoriu din Dorohoi dar şi în cabinetul de expertiză din incinta Casei Judeţene de Pensii. „ Lucrătorii noştri au avut nevoie de două ore şi jumătate să numere cei 416.616 lei găsiţi la percheziţii. Medicul avea bani inclusiv în lenjeria intimă. Peste tot erau bani. Am luat în calcul chiar să scoatem parchetul din cabinet ca să căutăm şi acolo", a spus Cristian Popovici, prim procuror Parchetul de pe lângă Tribunalul Botoşani.
Alţi 7400 de lei au fost găsiţi în locuinţa asistentei medicale Brânduşa Elena Honciuc, cercetată în libertate pentru că "a cooperat cu organele judiciare". În libertate este cercetat şi soţul doctoriţei Liliana Teodoriu, Liviu Gheorghe Teodoriu, profesor la Grupul Şcolar „ Alexandru Vlahuţă" din Dorohoi. „ Acesta era însărcinat să preia banii şi să îi transporte la domiciliu. Credem că sumele găsite în locuinţele soţilor Teodoriu provin de la bolnavi întrucât venitul lunar al celor doi nu depăşeşte 5000 de lei", a mai spus şeful Parchetului.
Banii vor fi depuşi astăzi la CEC până se va clarifica provenienţa lor, după care vor fi confiscaţi de stat. „ Persoanele care au fost constrânse să ofere mită îşi vor primi banii înapoi", a mai spus procurorul Popovici.
Procurorii vor pune sechestru pe bunurile familiei Teodoriu dar şi pe conturile bancare, în următoarea perioadă. (DorohoiNews.ro)
Potrivit anchetatorilor, cel puţin 130 de persoane au cotizat cu sume cuprinse între 200 şi 800 de lei. Alte 150 de persoane, bănuite că au dat mită medicului Liliana Teodoriu, vor fi audiate zilele acestea.
În atenţia anchetatorilor se află şi angajaţii unui laborator medical din Botoşani spre care erau dirijaţi pacienţii doctoriţei pentru noi analize medicale ce dovedeau incapacitatea de muncă.
Până la finalizarea anchetei, cabinetul de expertiză medicală din incinta Casei Pensiilor va fi închis. Persoanele programate pentru evaluarea capacităţii de muncă vor fi reprogramate. " Dosarele evaluate până acum nu vor fi reevaluate cu excepţia celor care nasc suspciuni", a mai spus şeful Parchetului de pe lângă Tribunalul Botoşani. (DorohoiNews.ro)