Nouă persoane, cu vârste cuprinse între 45 și 84 de ani, și-au pierdut viața, în urma unor incendii violente. Alte zece au suferit arsuri sau au fost intoxicate cu monoxid de carbon. Statistica vizează județul Botoșani, în perioada ianuarie - octombrie 2023.
Botoșani, Dorohoi, Săveni, Vorona, Stăuceni, Miorcani, Brehuiești, Vârfu Câmpului, Flămânzi, Cătămărăști Deal, Durnești, Bucecea, Epureni, Străteni și Bucecea sunt localitățile în care s-au produs evenimentele.
Coșurile de fum deteriorate, defecte sau necurățate de funingine, lumânările aprinse lăsate nesupravegheate lângă materiale combustibile, jarul căzut peste materiale combustibile, scurtcircuitul, fumatul în locuri nepermise sau folosirea unor mijloace de pregătire a hranei defecte sau a unor butelii cu defecțiuni sau mprovizații sunt cauzele care au provocat aceste evenimente grave.
Statisticile IGSU arată faptul că, în fiecare an, peste 500 de persoane vârstnice, unele dintre acestea cu diferite dizabilități, își pierd viața sau sunt rănite, în urma incendiilor.
Pornind de la această realitate îngrijorătoare, E.ON România, Delgaz Grid, împreună cu Inspectoratul General pentru Situații de Urgență (IGSU) și Departamentul pentru Situații de Urgență (DSU), a lansat o nouă campanie națională de informare, în cadrul parteneriatului „Împreună pentru siguranță”.
„De tine depinde să schimbi povestea. Viața este mai importantă!” este mesajul principal al campaniei, care își propune să sublinieze importanța măsurilor de prevenție ce trebuie respectate pentru preîntâmpinarea unor evenimente soldate cu pierderi de vieți și pagube materiale însemnate.
Mesajele campaniei sunt difuzate la nivel național și aduc în prim-plan necesitatea schimbării mentalității, în special în cazul persoanelor în vârstă, în ceea ce privește importanța realizării din timp a lucrărilor de întreținere, a reviziilor periodice și a reparării instalațiilor electrice și de încălzire, precum și a coșurilor de fum.
În cazul în care, în locuință, se simte miros caracteristic de gaze trebuie deschise toate uşile şi ferestrele, nu trebuie aprinsă nicio sursă de foc, nu trebuie folosite întrerupătoarele sau aparatele electrice.
Nu lăsați copiii singuri acasă, nesupravegheați sau blocați, cu surse de aprindere, sobe, plite și aparate electrice în funcțiune.