Dorohoi News Logo

Inspecția Muncii din Botoșani a derulat o campanie de verificare la service-uri auto. Care sunt riscurile la care se supun angajații?

ITM
Campanie națională de control în domeniul sănătății și securității în muncă la angajatorii care își desfășoară activitatea  în domeniul întreținerea și repararea autovehiculelor - cod CAEN 452 a avut loc în perioada 18-26.01.2024.
 
În domeniul de activitate Întreținerea și repararea autovehiculelor - cod CAEN 452, lucrătorii sunt expuși la o gamă largă de riscuri de accidentare la locul de muncă, cum ar fi:
 
- Alunecări pe pardoseala umedă;
- Ventilație insuficientă;
- Temperaturi extreme;
- Umiditate excesivă;
  
Risc de intoxicare cu substanțe chimice utilizate în cadrul procesului de spălare auto;
  
Perioade lungi în care angajații stau în picioare;
 
- Activități repetitive;
- Stresul provocat angajaților datorită unui comportament neadecvat al clienților;
- Echipamente de muncă electrice incorect utilizate în mediul umed;
- Pericol de accidentarea prin manevrarea necorespunzătoare a autovehiculelor în incinta spălătoriilor;
- Risc de electrocutare;
- Utilizarea echipamentelor de muncă specifice, cum ar fi instalații de ridicat și recipiente sub presiune (supuse procedurilor de autorizare ISCIR).
 
De asemenea, în cursul controalelor desfășurate în anii anteriori la unitățile din acest domeniu de activitate, s-a constatat că nu toți angajatorii respectă prevederile legale referitoare la sănătatea și securitatea în muncă.
 
În acest sens, s-a considerat oportună declanșarea unei campanii naționale de control, cu caracter inopinat, la angajatorii din acest domeniu de activitate.
 
S-a urmărit și modul în care au fost îndeplinite măsurile dispuse cu ocazia controalelor anterioare, acolo unde a fost cazul.
 
Obiectivele acestei campanii au fost:
 
- Diminuarea consecințelor sociale și economice negative care derivă din nerespectarea prevederilor legale, de către angajatorii din domeniu.
- Creșterea gradului de conștientizare a angajatorilor și a lucrătorilor în ceea ce privește necesitatea respectării prevederilor legale referitoare la sănătatea și securitatea în muncă în societățile comerciale din domeniul de activitate sus-menționat;
- Eliminarea neconformităților constatate în domeniul securității și sănătății în muncă în activitätile specifice ale societăților comerciale din domeniile de activitate vizate de acțiune.
 
Grupul țintă a fost alcătuit din angajatori care își desfășoară activitatea în domeniul întreținerii și reparării autovehiculelor – cod CAEN- 452.
 
În cadrul acestei campanii, în domeniul Securitate și Sănătate în Muncă, inspectorii I.T.M. Botoșani au efectuat 21 controale, s-au constatat 41 deficiențe pentru care s-au dispus 41 măsuri, fiiind aplicată 1 amendă în valoare de 6.000 lei și 38 avertismente.
 
Cele mai des întâlnite deficiențe în cadrul acțiunilor de control au fost:
- evaluare riscuri incompletă, 
- lipsă examen medical periodic,
- lipsă trusă sanitară,
- instruire necorespunzătoare,
- instrucțiuni proprii incomplete,
- semnalizare necorespunzătoare,
- lipsă buletine verificare prize pământ.
local
Ultimă oră Toate Știrile
Redacție Versiune web