Un cutremur de magnitudine mare a provocat pagube însemnate în municipiul Dorohoi și orașul Darabani. În urma acestuia mai multe clădiri au fost afectate, printre care și Grădinița „Alba ca Zăpada” Dorohoi și Liceul „Dimitrie Cantemir” Darabani.
Din cauza prăbușirii parțiale a clădirilor, au fost deteriorate instalațiile electrice, iar în interiorul grădiniței și liceului au izbucnit câte un incendiu. Sute de preșcolari, elevi și profesori au ieșit singuri din clase sau au fost ajutați de pompieri să ajungă în curtea școlii. Două persoane au rămas blocate în interiorul grădiniței și liceului.
Acesta a fost scenariul unor exerciții, cu forțe și mijloace în teren, ce a avut loc astăzi, la cele două unități de învățământ. Peste 270 de preșcolari și elevi, însoțiți de profesori au participat la activități, au aplicat procedurile specifice în astfel de cazuri și au arătat că, într-o situație reală, ar ști cum trebuie să se comporte, pentru a fi în siguranță.
Intervenția a fost asigurată de pompierii din cadrul Detașamentului Dorohoi, Punctului de Lucru Darabani, care au acționat cu patru autospeciale de stingere și o ambulanță SMURD, precum și de Serviciul Voluntar pentru Situații de Urgență Darabani. Au fost constituite echipe de căutare-salvare, de evacuare a persoanelor și de acordare a primului ajutor medical.
Sfaturi pentru elevi, în caz de incendiu:
1. Anunțați primul adult pe care îl întâlniți;
2. Păstraţi-vă calmul!;
3. Părăsiți clădirea sub supravegherea și îndrumarea unui cadru didactic;
4. Urmaţi căile de evacuare marcate. Nu vă întoarceţi spre locurile în care se manifestă incendiul pentru a vă lua ghiozdanele sau alte obiecte de valoare. Viaţa dumneavoastră este mai importantă!
5. Când aţi ajuns în curte, îndreptaţi-vă spre locul de adunare marcat corespunzător. Aici, cadrele didactice fac prezenţa;
6. Aşteptaţi intervenția pompierilor!
Sfaturi pentru elevi, în caz de cutremur:
Dacă vă aflați la școală:
- adapostiți-vă sub bănci și stați departe de ferestre, de pereții exteriori sau de obiectele care v-ar putea răni;
- protejaţi-vă capul şi faţa;
- nu ieșiți din clasă în timpul cutremurului;
- cadrul didactic va deschide ușa clasei și se va proteja lângă un perete de rezistență;
- veți putea ieși după terminarea seismului și verificarea căilor de evacuare.
Informații suplimentare: https://nutremurlacutremur.ro/comportament.html