Dorohoi News Logo

Botoşănenii loviţi de natură şi în acest an

tornada

În primele 6 luni, botoşănenii au fost expuşi la inundaţii, căderi de grindină, ninsori abundente şi polei, ger şi caniculă.

Centrul Operaţional al Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă „Nicolae Iorga” al Judeţului Botoşani a asigurat, în perioada de referinţă, retransmiterea către autorităţile publice locale şi membrii Comitetului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă (CJSU) a 60 atenţionări meteorologice şi hidrologice, precum şi informări cu privire la posibilitatea producerii unor situaţii de urgenţă generate de fenomene meteorologice periculoase. Fenomenele vizate: ninsori abundente, răcire accentuată, ceaţă, polei, depăşiri ale cotelor de atenţie, inundaţie pe râurile Jijia şi Prut, vânt puternic, ploi torenţiale, grindină, depăşiri ale ITU - indicele temperatură – umezeală.

În judeţul Botoşani, urmare a manifestării fenomenelor meteorologice periculoase prognozate s-au produs mai multe situaţii de urgenţă:

- în data de 12.02.2011 – din cauza vântului puternic au fost afectate acoperişurile mai multor clădiri din judeţ şi reţelele de distribuţie a energiei electrice. La nivelul zonei de competenţă a inspectoratului au fost afectate 40 localităţi, înregistrându-se pagube la 7 obiective sociale, 7 reţele de distribuire a energiei electrice de joasă tensiune şi 218 puncte de transformare energie electrică de joasă tensiune.

- în perioada 14-15.04.2011 – ca urmare a ploilor abundente s-au produs inundaţii în 6 localităţi din judeţ, fiind afectate: 3 locuinţe; 11 gospodării; 1 obiectiv socio-economic; 215 ha de teren arabil; 261 ha păşuni şi fâneţe; 400 m de drumuri judeţene; 1.495 m drumuri comunale (inclusiv drumuri săteşti); 2 fântâni; 1 pod afectat; 4 podeţe.

- în perioada 8 – 11.04.2011, vântul puternic a lăsat fără energie electrică 48 de localităţi din judeţ şi a desprins acoperişurile unei locuinţe şi a 5 obiective socio-economice.

- în data de 2.06.2011 – urmare a ploilor torenţiale, însoţite de grindină, au fost afectate culturile agricole de pe o suprafaţă de 100 ha, 15 podeţe, 5 km drumuri săteşti, 1 km drumuri comunale şi 1 km şanţuri laterale cu rigolă betonată.

- în data de 19.06.2011, ploile torenţiale, însoţite de vântul puternic, au lăsat fără energie electrică 11 localităţi.

- în perioada 24 – 28 iunie 2011, urmare a ploilor torenţiale şi a vântului puternic au fost afectate parţial reţelele electrice de medie tensiune din localităţile de pe raza a 46 U.A.T.-uri.

Potrivit analizelor, judeţul Botoşani este expus permanent hazardurilor naturale motiv pentru care specialiştii I.S.U. Botoşani derulează permanent acţiuni de informare a populaţiei şi a factorilor de decizie de la nivel local în scopul creării unor deprinderi de prevenire şi reacţie la dezastrele naturale. (DorohoiNews.ro)
 

local
Ultimă oră Toate Știrile
Redacție Versiune web